in ,

Μαθητές του ΓΕΛ Νεάπολης πήγαν “Ευρωκοινοβούλιο”

Ομάδα μαθητών Α΄ Τάξης σε Προσομοίωση  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Περιφέρειας Κρήτης

Το Σχολείο μας μαζί με άλλα πέντε σχολεία από την Κρήτη επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Europa.S.T.E.EN.S. Kρήτης 2019 που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (I.R.T.E.A) και ο Όμιλος «Europe4Student» του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης  και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και την υποστήριξη της  Europe Direct .

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, ενώ είχε προηγηθεί ενημερωτική δοκιμαστική συνάντηση την Παρασκευή 10 Μαΐου κατά την οποία επεξηγήθηκε η διαδικασία της Προσομοίωσης. Οι μαθητές μας υποδύθηκαν μαζί με άλλους τριάντα έξι μαθητές ευρωβουλευτές διαφόρων χωρών και των  πέντε  κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το θέμα της Συνεδρίασης ήταν: «Ευρωεκλογές 2019: η Δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά».

Οι μαθητές συμμετείχαν στη διαδικασία με τους προβληματισμούς τους και τις θέσεις των αντιστοίχων κομμάτων και μέσα από τις τοποθετήσεις τους προέκυψε ένα τελικό κείμενο – απόφαση για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν προκειμένου να γίνει πράξη η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ο προβληματισμός  των παιδιών για τον Ευρωσκεπτικισμό καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών.

Στην προσομοίωση συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄Τάξης: Αραμπατζόγλου Στεφανία, Βασιλάκη Ελένη, Βέλιου Νικολέττα, Παπαχρυσάνθου Εμμανουήλ, Πεταλάς Γεώργιος και Τζαγκουρνή Ελένη.

Ο μαθητής , Παπαχρυσάνθου Εμμανουήλ,  απέσπασε το 2ο Βραβείο ως καλύτερος Ευρωβουλευτής στην Προσομοίωση, καθώς εκλέχτηκε και συμμετείχε στο προεδρείο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η συμμετοχή των  μαθητών μας σε τέτοιες  δράσεις  βοηθά  να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη λειτουργία της Ε.Ε, να  καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, να εμπιστευτούν τις διαπραγματευτικές ή και ηγετικές τους ικανότητες και να αναπτύξουν γνωριμίες. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους οργανωτές τόσο για τις διαδικασίες όσο και για τη φιλοξενία.

Πεποίθησή μας είναι πως στο σύγχρονο σχολείο καθίσταται συνεχώς απαραίτητη η εκπαίδευση  μέσα από τη βιωματική μάθηση και την πρακτική άσκηση, προκειμένου οι νέοι να έχουν όσα εφόδια απαιτεί η Ζωή.

Οι καθηγητές

Ανδρουλάκη Αθηνά

Μουτσιούδης Γεώργιος.