in ,

Κρίσιμες εβδομάδες για την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κριθεί η πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι και ουσιαστικά η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, όπως εκτιμάται από παράγοντες της τουριστικής αγοράς, που συνδέουν άμεσα τις εξελίξεις στον τομέα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους εταίρους και της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτική η ανάλυση που έκανε μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλης Βαμιεδάκης, επισημαίνοντας τα δεδομένα που κρίνουν την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

 

Δύο στοιχεία που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και στα οποία αναφέρθηκε, αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην τουριστική αγορά και δίνουν το στίγμα της κατάστασης. Το πρώτο είναι πως υπάρχει μια “τρομερή υστέρηση στη ροή των κρατήσεων”, τομέας όπου το “φρένο” που έχει μπει καταγράφεται από το σύνολο των τουριστικών παραγόντων και το δεύτερο, εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως δεν έχουν ακόμα ακυρωθεί προγραμματισμένες πτήσεις.

“Δηλαδή, ένα νούμερο διασταυρωμένο είναι πως οι προγραμματισμένες πτήσεις από τη Γερμανία σε σχέση με πέρυσι είναι στο συν 8%. Αυτό σημαίνει πως εάν η κατάσταση επανέλθει στο κανονικό, υπάρχει ακόμα χρόνος, έστω με μειωμένα έσοδα να γεμίσουν τα καταλύματα και να εξελιχθεί καλά η χρονιά. Αν όμως συνεχίσει σε αυτό το κλίμα, νομοτελειακά θα πάμε σε ακυρώσεις πτήσεων”, επισημαίνει ο κ. Βαμιεδάκης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ-anatolh.com