in , , , , , ,

Κουνενάκης προς Δημ. Συμβ, προτάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου
Κε πρόεδρε σας καταθέτω τις απόψεις μας για το θέμα των σχολών ΑΕΙ και  ΤΕΙ
Σχολές Τ.Ε.Ι.
 
Το θέμα ων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Νομό, τους Δήμους και τους φορείς.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου διαχρονικά έχει αγωνιστεί και βοηθήσει στη λειτουργία των τμημάτων που ιδρύθηκαν  εδώ. Μετά από μεγάλη προσπάθεια λειτούργησε ένα τμήμα στον Άγιο Νικόλαο και ο Δήμος το στήριξε  παντοιοτρόπως.
 
Σημαντικός σταθμός ήταν η αγορά κτήματος από την Μητρόπολη και η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος στα Λακώνια από τον ΟΣΚ  λόγω και της ευτυχούς συγκυρίας να προΐσταται ο  κ. Μ. Μπαλτάς . Με τη βοήθεια των καθηγητών της σχολής, της διευθύντριας κ Βούλγαρη και του συλλόγου φίλων, σε συνεργασία και με τους βουλευτές , προχώρησε το τμήμα με επιτυχία και ιδρύθηκε άλλο ένα τμήμα το οποίο μετά από καθυστέρηση λειτούργησε.
 
Επίσης ο Δήμος ανέθεσε στον καθηγητή κ Καββουσανό μελέτη σκοπιμότητας για ίδρυση ανώτατης σχολής Επιχειρησιακών σπουδών για την οποία ο Δήμος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την ευόδωση του στόχου. Δυστυχώς ήρθαν τα δύσκολα χρόνια. Η  πιο κρίσιμη περίοδος τελευταία ήταν όταν  το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προέβλεπε κατάργηση ουσιαστικά των τμημάτων στον Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα. Έγιναν κινητοποιήσεις με την παρουσία και βοήθεια της Εκκλησίας, των βουλευτών, φορέων, καθηγητών του ΤΕΙ και πολιτών. Συγκεντρώσεις, επισκέψεις στην Αθήνα, πιέσεις. Συγκροτήσαμε μια ευρύτερη επιτροπή η οποία είχε  και τη διαχείριση του θέματος ενώ υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμίζω την απόφαση της 4/2/2013 όπου παρουσία του Μητροπολίτη Νεκτάριου, του βουλευτή Δερμιτζάκη, εκπροσώπων κομμάτων, της περιφέρειας και φορέων, καταλήξαμε στο σχέδιο διεκδίκησης.
 
Η κατάληξη ήταν να ιδρυθεί ένα τμήμα την Ιεράπετρα και ένα τμήμα στον Άγιο Νικόλαο, ενώ το μεγάλο τμήμα του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε  στο Ηράκλειο και το άλλο συγχωνεύθηκε.  Στην Ιεράπετρα ιδρύθηκε νέο  τμήμα που προσιδιάζει περισσότερο στην παραγωγή της περιοχής, που όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών , θεωρώ και λόγω αντίδρασης της διοίκησης του ΤΕΙ, δεν προχώρησε. Υπάρχει αίτημα από την Ιεράπετρα για αναβίωση του παλιού τμήματος.
 
Το πρόβλημα είναι πως τότε θα υπάρχουν το τμήμα του Αγίου Νικολάου, του Ηρακλείου και το παλιό της Ιεράπετρας με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο !!! Ίσως τότε να  υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας. Στο υπουργείο Παιδείας αλλάξαμε τότε τον τίτλο του τμήματος Αγίου Νικολάου ώστε να μην ταυτίζεται με του Ηρακλείου.
 
Η στάση της διοίκησης του ΤΕΙ ήταν και από ότι είδαμε παραμένει, η συγχώνευση των τμημάτων του Λασιθίου με τα ανάλογα του Ηρακλείου, όπως διαπιστώσαμε και ως ομάδα στις συναντήσεις  μαζί τους.  Μόνο πως δεν το αποδεχθήκαμε ….. Το μόνο και σταθερό  πρόβλημα μας ήταν και είναι η στάση της διοίκησης του ΤΕΙ που σταθερά διαφωνεί και υπονομεύει την λειτουργία τμημάτων στο Λασίθι. Ανάλογη στάση όμως δεν τηρεί για τα τμήματα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, όπου παρά την ύπαρξη ΑΕΙ ιδρύθηκαν και λειτουργούν τμήματα ΤΕΙ.
Το τμήμα Αγίου Νικολάου πάει καλά και με τους φετινούς εισακτέους έχει 535  φοιτητές σ ένα χώρο ικανό να δεχθεί περισσότερους σπουδαστές. Είναι σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας. Είναι το δεύτερο τμήμα σε εισακτέους στο ΤΕΙ Κρήτης και κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 180 σπουδαστές.
Να θυμίσω λοιπόν ορισμένες σταθερές θέσεις τι οποίες στηρίξαμε και στηρίζουμε  ως κοινωνία;

  1. Ο νομός Λασιθίου δικαιούται μερίδιο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα η κατανομή είναι: Ηράκλειο 14 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, Ρέθυμνο 11, Χανιά 7 και Λασίθι 2
  2. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό δεδομένης της αντίδρασης των ιδρυμάτων. Μέχρι σήμερα με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίσθηκαν τα ζητήματα.
  3. Όποια ανάπτυξη τμημάτων και σχολών στην Κρήτη πρέπει να γίνεται προς το Λασίθι.
  4. Όποιες σκέψεις για συγχώνευση πρέπει να γίνονται προς όφελος του Λασιθίου
  5. Για οικονομίες κλίμακας χρειάζεται αύξηση των τμημάτων στο Λασίθι
  6. Στον Άγιο  Νικόλαο υπάρχουν κατάλληλα κτίσματα και απόφαση για παραχώρηση χώρου για επέκταση των κτιρίων.
  7. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κατανοητές και αφορούν όλο το ΤΕΙ και όχι μόνο τα τμήματα του Λασιθίου
  8. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει εκπονήσει μελέτη για Σχολή ΑΕΙ Επιχειρησιακών Σπουδών και μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη των σχολών. Υπάρχει το κατάλληλο Κοινωνικό, Πολιτισμικό και Οικονομικό περιβάλλον.

 
Θεωρώ λοιπόν ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίξει την  πάγια στρατηγική και να μην εμφανίζεται χαλαρός και υποχωρητικός στις  θέσεις του μηχανισμού του Ηρακλείου.
 
Θεωρούμε ότι τους τελευταίους 16 μήνες υπάρχει σχετική χαλαρότητα στο θέμα σε αντίθεση με τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν.
 
Θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις, τώρα μάλιστα που εμφανίζεται κινητικότητα στα ζητήματα των σχολών ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων.
Παράλληλα οι φορείς, οι βουλευτές, οι πολίτες χρειάζεται να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα του Λασιθίου.
Άγιος Νικόλαος 9 Φεβρουαρίου 2016
Για τον Σύγχρονο Δήμο
 
Δημήτρης Κουνενάκης
πρ. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου