Menu
in ,

Κομισιόν σε Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις σε χωρικά ύδατα Ελλάδας-Κύπρου -«Δεν είναι αρμοδιότητά σας» απαντά η Αγκυρα

Η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της προειδοποιεί την Τουρκία ότι πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε μια καταφανώς προκλητική απάντηση, το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει τις αιτιάσεις και ισχυρίζεται πως δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΕ το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος!

 

Στην έκθεσή της η Κομισιόν είναι καταπέλτης για την Τουρκία τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη χώρα όσο και για τις γεωτρήσεις σε ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και καλεί την Αγκυρα να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών. Επίσης, καλείται η Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

 

Σημειώνει ακόμη ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

 

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της. Αναμένει, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στις συνομιλίες.

 

Πηγή iefimerida.gr

Leave a Reply

Exit mobile version