Menu
in

«Κόκκινα» δάνεια: Πωλήσεις €10 δισ. τον τελευταίο χρόνο – Ποιες ευκαιρίες αναζητούν οι επενδυτές

Σε πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, προχώρησαν τον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες, με τους επενδυτές που είχαν αγοράσει παλαιότερα τα… jumbo χαρτοφυλάκια να στρέφουν πλέον την προσοχή τους σε μικρότερες συναλλαγές που διατίθενται στην αγορά.

Όπως προκύπτει από σχετική επισκόπηση από την Prime Yield, μετά από χρόνια έντονης δραστηριότητας συναλλαγών «κόκκινων» δανείων, εν μέρει ενισχυμένης από τις συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος τιτλοποιήσεων «Ηρακλής», η ελληνική αγορά εμφανίζει την τελευταία διετία σημάδια επιβράδυνσης. «Ο όγκος συναλλαγών για το 2023 εκτιμάται μεταξύ οκτώ και 10 δισ. ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, συγκρίνοντας το μέγεθος αυτό με το αντίστοιχο του 2021, οπότε και στη χώρα είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές, ύψους 40 δισ. ευρώ. «Ήταν ένα έτος, κατά το οποίο η χώρα ξεχώρισε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με όγκο συναλλαγών σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη αγορά», τονίζεται.

Σύμφωνα με την Prime Yield, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 8,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,1% των δανείων που χορηγήθηκαν από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πολύ μακριά από τα περίπου 75 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που καταγράφηκαν το γ’ τρίμηνο του 2019, που αντιπροσώπευε τότε σχεδόν το 40% του συνολικού ποσού που χρηματοδοτήθηκε. «Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής προόδου τα τελευταία χρόνια και της ύπαρξης ισχυρής αγοράς συναλλαγών που χαρακτηρίζεται από την πώληση jumbo χαρτοφυλακίων, η δραστηριότητα έχει φυσικά επιβραδυνθεί και θα τείνει να επικεντρωθεί περισσότερο στη δευτερογενή αγορά στο μέλλον, με ορατά αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος έτους», προστίθεται.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η τάση θέλει τους επενδυτές, οι οποίοι απέκτησαν τα επίμαχα χαρτοφυλάκια των τελευταίων ετών και έχουν εκμεταλλευτεί τις προηγούμενες φάσεις του «Ηρακλή», να επικεντρώνονται τώρα σε μικρότερα χαρτοφυλάκια, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν στην αγορά ως τμήματα μεγαλύτερων projects, είτε χωριστά ανά κλάδο είτε ανά κατηγορία δανείων. Ένα από τα πιο εμβληματικά, σύμφωνα με την Prime Yield, είναι αυτό του πρώην χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», το οποίο πέρασε υπό τον έλεγχο της PQH και επιστρέφει στην αγορά με το όνομα «Alphabet», με αναθεωρημένη αξία (από 5,2 δισ. ευρώ σε 4,8 δισ. ευρώ), έχοντας χωριστεί σε τρία χαρτοφυλάκια: ένα με «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ένα άλλο με απαιτήσεις 2,1 δισ. ευρώ και ένα τρίτο με δάνεια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές φέρεται να έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες EOS – doValue και Fortress – Intrum, με τις όποιες αποφάσεις, ωστόσο, να λαμβάνονται εν ευθέτω χρόνω και σίγουρα μετά την εξέταση των φακέλων εντός του τρέχοντος μήνα.

Στο μεταξύ, όπως παρατηρεί η Prime Yield, αύξηση της δραστηριότητας συναλλαγών «κόκκινων» δανείων αναμένεται, επίσης και λόγω της επανενεργοποίησης του «Ηρακλή». Κι αυτό γιατί θα επιτρέψει όχι μόνο την επανέναρξη ορισμένων τιτλοποιήσεων που εκκρεμούσαν από το προηγούμενο πλαίσιο, αλλά και το λανσάρισμα νέων τιτλοποιήσεων, από τις οποίες ξεχωρίζει προς το παρόν το έργο «Frontier III» της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι, πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται κυρίως από εγγυημένα δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, συνολικής αξίας προ προβλέψεων 600 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να εκτιμά πως η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Από την άλλη, περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να τιτλοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο, καθώς οι μη συστημικές τράπεζες (Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα) βρίσκονται στον… προθάλαμο του «Ηρακλή», προκειμένου να εντάξουν υπό την «ομπρέλα» του ανοίγματα, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει, επίσης, τη δραστηριότητα στην αγορά.

πηγη newmoney.gr

Leave a Reply

Exit mobile version