in ,

Και το πινγκ πονγκ καλά κρατάει.

Άμεση απάντηση στα όσα υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης στη συνέντευξη που έδωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, αλλά και σε όσα είπε προεδρεύοντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Λασιθίου, έδωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο. Ο κ. Ζερβός, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ:
«Επιστρέφοντας στον Άγιο Νικόλαο διαπίστωσα ότι τις ημέρες της απουσίας μας στην Κύπρο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος κ. Δ. Κουνενάκης, θεώρησε καταλληλότερο χρόνο για να βάλει μια σειρά ζητήματα σε σχέση με την πορεία της δημοτικής αρχής το εξάμηνο που πέρασε και τη στάση της αντιπολίτευσης – εποικοδομητική, όπως την ονομάζει εκείνος, εγώ θα την χαρακτήριζα διαφορετικά – και προφανώς θα λάβει απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.
Μιας, όμως, που μιλάει διαρκώς για δημοκρατία, η Δημοκρατία επιβάλλει να παρέχεις στον άλλον τη δυνατότητα να απαντήσει όσο το δυνατόν συντομότερα σε όσα θέματα βάζεις, άρα η χρονική στιγμή που επέλεξε για να τα θέσει όλα αυτά, ήταν άκαιρη…
Ως μια πρώτη απάντηση, θα έλεγα ότι στα ζητήματα τα συγκεκριμένα που του έβαλα εγώ, απάντηση δεν υπήρξε. Μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις έκανε, ό,τι έκανε και προεκλογικά, θεωρώντας ότι μπορεί να συνεχίσει με την ίδια τακτική. Αναδεικνύοντας συνέχεια τον… κακό μου χαρακτήρα, την… κακή μου διοίκηση, ενώ εκείνος είναι… αγαθή περιστερά η οποία μπορεί να κινείται με τον τρόπο που θέλει. Η απάντηση που θα έλθει, θα βάλει αρκετά πράγματα στη θέση τους για να ξεκαθαρίσουν μια και καλή.
Στο υπόμνημα που μου παρέδωσε, αποχωρώντας από το Δήμο, κάνει καμιά αναφορά σε δικαστική διένεξη που υπάρχει σε έργο στη Μίλατο, κόστους 100.000 – 130.000 ευρώ; Έκανε καμιά αναφορά σ’ αυτό; Θεωρητικά, ούτε οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν γνώριζαν το ζήτημα. Ανακαλύφθηκε εκ των πραγμάτων! Δεν όφειλε να με είχε ενημερώσει; Έστω και με μια κουβέντα, επιγραμματικά, όπως έκανε και για τα άλλα;

 

Οι μελέτες
Για τα θέματα των σχολικών κτιρίων που βάζει, θα δημοσιεύσω τα έγγραφα των Υπηρεσιών, για το τι πραγματικά είχε κάνει ως δημοτική αρχή μιας και μιλάει για μελέτες και άλλες μελέτες… Ποιές μελέτες; τη στιγμή που στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν χρήματα για αναπλάσεις αστικών κέντρων και το ήξερε αυτό. Οι μελέτες αυτές που συντάχθηκαν σαν αρχιτεκτονικά στοιχεία και όχι ως τεύχη δημοπράτησης, άρα χωρίς ωριμότητα για να δημοπρατηθούν, δεν ήξερε ότι ουσιαστικά θα βρεθούν στο συρτάρι αφού δεν θα βρεθούν τα χρήματα για να δημοπρατηθούν. Oι τρεις παρεμβάσεις, στο Μύλο, στα Αράπικα και στο Κεφάλι (Νομαρχία) είναι περίπου 15 εκατομμύρια, αλλά να βρεθούν από πού; Το να κάνουμε απλά μελέτες για να τις κάνουμε και να τις αφήνουμε χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, ας το σχολιάσει ο καθένας πολίτης.

 

Το Πολυϊατρείο
Όσον αφορά το άλλο θέμα, του Πολυϊατρείου του ΙΚΑ, παραπλανεί συνειδητά τον κόσμο! Γιατί υπάρχουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Δήμος έπρεπε να διεκδικήσει τότε – όχι τώρα – χρήματα για την αγορά του οικοπέδου από το ΙΚΑ, αφού το Ιδρυμα είχε προκηρύξει δημοπρασία αγοράς οικοπέδου για να χτίσει το Πολυϊατρείο. Ο Δήμος προσέφερε το οικόπεδό του σε ευνοϊκή τιμή. Αυτά τα χρήματα χάθηκαν… Είναι σαφές το αν θα διεκδικήσουμε ή όχι το Πολυϊατρείο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ας μην τα ανακατεύει και ας μην προσπαθεί να θολώσει το τοπίο σε σχέση με αυτά που υπάρχουν.

 

Η Αναπτυξιακή
Αναφορικά με την επίθεση που μου έκανε, για όσα του καταλόγισα για την απαράδεκτη στάση του στην Αναπτυξιακή Λασιθίου, τον ενημερώνω ότι το θέμα συζητήθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και, όπως αναμενόταν, η ΠΕΔ συμφώνησε με όσα είχα αναφέρει, τονίζοντας ότι υπάρχει πολιτικό και ηθικό θέμα. Δεν έθεσα ζήτημα νομιμότητας πράξεων του συμβουλίου της Αναπτυξιακής. Αλήθεια, ο κ. Κουνενάκης κατηγορεί εμένα για προεκλογικές υποσχέσεις όταν εκείνος, ένα μήνα πριν αποχωρήσει από ένα όργανο, στο οποίο, ουσιαστικά, εκείνοι που τον έστειλαν, τον έχουν αποδοκιμάσει; Και δεν τρέχει εκείνος να εξυπηρετήσει δικά του προεκλογικά συμφέροντα, αλλά το κάνω εγώ; Αυτά είναι αστεία πράγματα! Και εν πάση περιπτώσει ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας σταματήσει τις παλιές λογικές αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση… Γιατί εποικοδομητική αντιπολίτευση σημαίνει κατάθεση προτάσεων με ουσία και όχι υποστήριξη της αναβολής λήψης αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να μπουν θέματα «κάτω από το χαλί» και να μείνουν στην άκρη…
Αλήθεια, στο ζήτημα της λειτουργίας του ΚΕΠ Σισίου και του Κοινοτικού Γραφείου Βραχασίου, δεν γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι υπάλληλοι για να λειτουργήσουν παράλληλα και τα δύο, χωριστά; Ποιά ήταν η θέση του; Αναβολή! Aς είχε το κουράγιο και τη δύναμη να πει «ναι, εγώ θέλω εκεί να είναι δύο υπάλληλοι», μπορεί να διαφωνούμε, αλλά είναι μια πρόταση…
Εμείς δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε στη λογική των αναβολών και πορευόμαστε ανάλογα με το τι θα προκύψει. Εμείς τα θέματα τα οποία χρονίζουν και ταλανίζουν το Δήμο, τα ανασκαλέψαμε όλα, γιατί πρόθεσή μας είναι μέσα στην πενταετία να δοθούν λύσεις, δύσκολες και επώδυνες μπορεί, γι’ αυτό και ζητούμε την κατανόηση του κόσμου. Νομίζω όμως ότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι είμαστε συνέχεια κοντά του, παρόντες και όχι εξ αποστάσεως να δρούμε θεωρώντας ότι διαθέτουμε το αλάθητο του πάπα… Προφανώς γίνονται και λάθη, υπάρχουν και καθυστερήσεις. Όμως, η προσπάθεια είναι συνεχής. Με τη συνέντευξή μου για το εξάμηνο που πέρασε δεν επιχείρησα να μηδενίσω τίποτα και προφανώς δεν πρόκειται εγώ και η ομάδα μου, η σημερινή δημοτική αρχή, να καπηλευτούμε το έργο κανενός. Αλλά το ίδιο πρέπει να γίνεται από όλους.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η δημοτική αρχή έχει συνέχεια. Όσα υποστηρίχθηκαν και καταγράφονται, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτα και θα δοθεί απάντηση στο χρόνο που πρέπει και με ουσιαστικά στοιχεία, για να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Επιτέλους, ας καταλάβουν ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει. Είμαστε σε διαδικασία υλοποίησης πολιτικών κι έχουμε διαφορετική πολιτική από εκείνους… Τι να κάνουμε; Πρέπει να το χωνέψουν και να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω», κατέληξε ο κ. Ζερβός.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

www.anatolh.com