in ,

Και οι πέτρες χειροκρότησαν, video

Στην κατάθεση στεφάνων πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019 στον Αγιο Νικόλαο, ξεχώρισε σίγουρα η κατάθεση ενός από τους Κομάντος 74, της Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών, του Νεαπολίτη στην καταγωγή Σπύρου Χανιωτάκη. Η συγκίνηση και το δέος  για την παρουσία του δεν μπορούσαν να κρυφτούν και μικροί και μεγάλοι πραγματικά από καρδιάς χειροκρότησαν τον σύγχρονο αυτό ήρωα την ώρα που κατέθεσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την τιμή του προς τους νεκρούς.



Ιστορία του συλλόγου Κομάντος 74
Οι «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» της Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών,  συμμετείχαν:
Α. στην  επιχείρηση Αερομεταφοράς  της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, από την Ελλάδα στην Κύπρο, με (13) αεροσκάφη τύπου noratlas  της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.  Η επιχείρηση ονομάστηκε «ΝΙΚΗ» και χαρακτηρίστηκε, από τον Ελληνικό και τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας και μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, στη διάρκεια της οποίας βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά,   με συνέπεια την κατάρριψη του «ΝΙΚΗ 4» και τον ηρωικό θάνατο είκοσι επτά (27) λοκατζήδων, τεσσάρων (4) αεροπόρων και δύο (2) λοκατζήδων    από  το κτυπημένο «ΝΙΚΗ 6», καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό (10) λοκατζήδων.
(Σύμφωνα με τις αναγραφόμενες, στην προαναφερθείσα παράγραφο, ημερομηνίες, δεν έχουν τα μέλη μας Αξιωματικοί και Καταδρομείς της Α΄ Μοίρας (35) Καταδρομών καμία σχέση-συμμετοχή στο πραξικόπημα, που έλαβε χώρα 15-20 Ιουλίου).
Β. στις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου και Σχολής Γρηγορίου (Ύψωμα Κολοκασίδη) 16-17 Αυγούστου, με αποτέλεσμα την αποτροπή της κατάληψης του αεροδρομίου και της αποκοπής-απομόνωσης  της Λευκωσίας από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο
Γ. στις αποστολές που τους ανατέθηκαν και  έφεραν σε πέρας με επιτυχία.
Δ. στην αναπτέρωση του ηθικού των αδελφών Κυπρίων και την αποθάρρυνση των τουρκικών δυνάμεων για περαιτέρω επιθέσεις, κατά την οκτάμηνη (8) παραμονή των στην Κύπρο.
Ε.  η ισάριθμος αντικατάστασή τους ενισχύει μέχρι σήμερα μία μονάδα καταδρομών τις δυνάμεις της Νήσου.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας    www.comandos74.gr και σε επικοινωνία με το Σύλλογο.