in , ,

Θαλάσσιο πάρκο με υπογραφή Κουστό στα όρια των 2 νομών

η ομάδα Πιερ σε παλιοτερη ερευνα

Ακολουθήσαμε τον 30χρονο Πιερ-Υβ, γιο του θρυλικού εξερευνητή Ζακ Κουστό, στις επαφές με τους φορείς του νησιού, για τη δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τους αλιείς.
Η αρχική πρόταση συντάχθηκε με τη συνδρομή του Ισπανού υδροβιολόγου του National Geographic Society Ενρικ Σαλά, ενός από τους πιο δραστήριους υπέρμαχους των προστατευόμενων θαλάσσιων ζωνών στον κόσμο και του 30χρονο Πιερ-Υβ, γιο του θρυλικού εξερευνητή Ζακ Κουστό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι εως τώρα γνωστά η πρόταση αφορά την δημιουργία του πάρκου βόρεια του κόλπου του Μεραμπέλλου έως τα γεωγραφικά όρια του νομού Ηρακλείου. Άμεσα θα ξεκινήσοιυν οι εργασίες που θα φτάσουν τα 25 – 30 μέτρα βάθος όπου ο βυθός αποκαλύπτει ένα τυπικό μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα με πολλά είδη ζωής, ποσειδωνία, σφουγγάρια, αχινούς, εξαιρετικό από καταδυτική άποψη, κοντά στην ακτή, με καθαρά νερά, ορατότητα 20 μέτρων και πολλά αξιοθέατα σε μια διαδρομή 40 μόλις λεπτών.

Υπολογίζεται οι εργασίες της έρευνας να έχουν ολοκληρωθεί μετά απο 4 μήνες και τότε θα γίνει η επισημη πρόταση για την υοθεσία του προγράμματος απο τους τοπικούς φορείς, την περιφέρεια και τους Δήμους Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

ΘΑΝΟΣ Κ.