in ,

Η πλειοψηφία του Δ.Σ του Οροπεδίου Λασιθίου καταργεί τη συνοχή του Δήμου και προωθεί τη διάσπαση του;

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Στις 14/12/2021 πραγματοποιήθηκε διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οροπεδίου Λασιθίου, με θέματα που αφορούσαν τον Ισολογισμό και κάποια άλλα που ξεχωρίσαν για την σημασία τους.

         Κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης που αφορούσε τον Ισολογισμό ο Πρόεδρος του ΔΣ «εντέχως» εμπόδισε την τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε ότι αφορά τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2020.

Ο Κ. Χαλκιαδάκης αναφερόμενος στο γεγονός, τόνισε ότι αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία αφού η Δημοτική Αρχή, δεν μπορούσε να “πανηγυρίσει”, μιας και ο ισολογισμός παρουσιάστηκε με «επιφύλαξη», όπως εξήγησε ο ορκωτός λογιστής, μετά από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις της δημοτικής συμβούλου Λαϊκής Συσπείρωσης, Ειρήνης Δαλαβέρου. Ένας ισολογισμός που αποτυπώνει τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής της κεντρικής διοίκησης και της Δημοτικής Αρχής.

           Στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε την ίδια μέρα, όπως τονίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ, αναδείχθηκε για πολλοστή  φορά η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί απλά θέματα που αφορούν είτε υπηρεσιακούς χειρισμούς, είτε διοικητικά ζητήματα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκαν, είναι η πρόταση προς ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής για εγκατάσταση μετασχηματιστή της ΔΕΔΔΗΕ στο Σέλι Αμπέλου, ακριβώς στο μπαζωμένο Μινωικό μονοπάτι, που, όπως επικαλέστηκαν ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι του, για «πρώτη φορά» άκουγαν και που απέσυραν αμέσως μετά τις ενέργειες και την ενημέρωση από τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ένα άλλο ζήτημα αφορούσε την πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισηγητή τον ίδιο τον Δήμαρχο, για μίσθωση άλλου δημοτικού διαμερίσματος με σκοπό την μεταστέγαση αντιδημαρχιών και υπηρεσιών. Η προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να επικαλεστεί την καλή εξυπηρέτηση των πολιτών και το επιβαρυμένο περιβάλλον των εργαζομένων, φαίνεται να έπεσαν στο κενό αφού σχολιάστηκαν ως «φτηνές δικαιολογίες» από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, με αφορμή την εισήγηση του Δημάρχου, ο Κ. Χαλκιαδάκης πήρε το λόγο και τοποθετήθηκε θέτοντας, αρχικά, τα εξής ερωτήματα προς το συμβούλιο:

« – Με δεκαεπτά άτομα επιβαρύνεται το περιβάλλον εργασίας σε ένα χώρο όπως το Δημαρχείο του Οροπεδίου Λασιθίου;

  • Γιατί δεν αποπερατώνεται το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου ώστε να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο;
  • Υπάρχει επαρκές προσωπικό να στελεχώσει απομακρυσμένες αντιδημαρχίες;
  • Υπάρχουν τα χρήματα για μετεγκατάσταση, εξοπλισμό, θέρμανση, ηλεκτρικό, ενοίκια κλπ; Ακόμα και έτσι γιατί δεν χρησιμοποιούνται ιδιόκτητα ακίνητα του Δήμου, όπως τα ανενεργά σχολεία;
  • Γιατί δεν μετακινεί ανεξάρτητες υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο σπίτι»;

Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι άλλοι είναι οι λόγοι μιας τέτοιας πρότασης που η υλοποίηση της μόνο ταλαιπωρία για τους δημότες και τους υπαλλήλους του Δήμου θα είναι, αφού κατά παγκόσμια πρωτοτυπία καταργεί τη συνοχή του Δήμου και προωθεί τη διάσπαση του, όσον αφορά τουλάχιστον τις υπηρεσίες του.»

          Ολοκληρώνοντας τις ομιλίες τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Οροπέδιου Λασιθίου κατέθεσαν – για ακόμα μια φορά – αίτημα για τη ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων καθώς επίσης να καλούνται στις συνεδριάσεις οι τοπικοί σύμβουλοι που η Δημοτική Αρχή με την πρόφαση της πανδημίας απαξιώνει «αποβάλλοντας» τους από τις συνεδριάσεις,

20 Δεκεμβρίου 2021