in

Συνάντηση Κλιμακίου «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Νικολάου» με το ΔΣ του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουδάρας.

Συνάντηση κλιμακίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Νικολάου με επικεφαλής τον Γιώργο Φιλιππάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Αγ. Νικολάου, και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Σύλλα Φουντουλάκη και Ματθαίο Ζερβό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5/9/23 με το ΔΣ του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουδάρας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα οξυμένα προβλήματα της περιοχής με βασικούς άξονες, σύμφωνα με την ιεράρχηση των μελών του Αναπτυξιακού Συλλόγου, τα εξής:

  1. Την μη ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικισμού (“γειτονιάς” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου) και της άναρχης δόμησης στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή δεν διαθέτει διόδους διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. φωτιάς) προς την θάλασσα. «Θα έχουμε ένα νέο Μάτι αν συμβεί κάτι τέτοιο» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Με τρόμο θυμούνται ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή πριν από μερικά χρόνια και την οποία η Πυροσβεστική μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες με όλες τις ελλείψεις που είχε και με την ενεργό εθελοντική συνεισφορά των κατοίκων, κατάφερε να σβήσει. Να τονίσουμε ότι το ίδιο περιστατικό είχε επίσης επισημανθεί κατά τη συνάντηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 29 Αυγούστου 2023.
  2. Το αποσπασματικό έργο που έχει γίνει για την απορροή των όμβριων υδάτων, χωρίς ωστόσο να έχει διενεργηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη συνολικής διαχείρισης και διευθέτησής τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η περιοχή από πλημμύρες σε περίπτωση κακοκαιρίας, όπως συνέβη και στη Σιτία στις αρχές του έτους.
  3. Η έλλειψη ηλεκτροφωτισμού και διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, ο ηλεκτροφωτισμός και οι κάδοι απορριμμάτων είναι ανύπαρκτοι στο εσωτερικό του οικισμού.
  4. Το πρόβλημα στο παραλιακό μέτωπο (που αποτελεί και την «βιτρίνα» του τουρισμού) με τα σπασμένα κάγκελα και την ελλιπέστατη/επικίνδυνη σήμανση προστασίας που εδώ και 10 χρόνια δεν έχει επισκευαστεί με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η χρήση του πεζόδρομου. Κάτοικοι και τουρίστες αναγκάζονται να περπατούν στο οδικό οδόστρωμα προκειμένου να κάνουν μια βόλτα στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο της περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι η απουσία έργων υποδομής των περιφερειακών και δημοτικών αρχών δεν είναι αβλεψία ή παράληψη αλλά ξεκάθαρη επιλογή επιλογή. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών καθώς τέτοιου είδους έργα και μελέτες δεν είναι επιλέξιμα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν υπερκέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατέδειξαν την ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλο από τη σχέση κόστους-οφέλους, ότι δηλαδή οτιδήποτε έργο δεν δημιουργεί κέρδη για τους εργολάβους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής, μεταφράζεται σε κόστος για την καθημερινότητα και τις ζωές των πολλών.

Ακολούθησε συζήτηση για τη διαφορετική αντίληψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γύρω από το ζήτημα της ανάπτυξης, καθώς, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της, έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών. Τονίστηκε η ανάγκη μαζικής υπερψήφισης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο στον δήμο όσο και στην Περιφέρεια προκειμένου «να το πάρουμε αλλιώς, να αλλάξουμε τα πράγματα» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη διαφορετική προσέγγιση αλλά πάντα με την άμεση στήριξη και συμπαράταξη των δημοτών ώστε να διαμορφώνουμε κλίμα ανατροπής των συσχετισμών, με επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών και κόντρα στη λογική που θέλει τον δήμο επιχείρηση και υπηρέτη των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλίων, ιδιαίτερα εκείνων της ενέργειας, του τουρισμού και των εργολάβων/κατασκευαστικών».

Το Γρ. Τύπου

13/9/2023