in ,

Η ξηρασία απειλεί την αγροτική οικονομία στην Ιεράπετρα

Η ξηρασία είναι η πρώτη μεγάλη απειλή για τη Νοτιοανατολική Κρήτη, η οποία είναι από τις περιοχές που οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως βρίσκεται στο «κόκκινο» της κλιματικής αλλαγής. Η ανομβρία μειώνει και υποβαθμίζει την αγροτική παραγωγή και αυτό το βλέπουμε φέτος στην Ιεράπετρα.
Αυτό έχει επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία και επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κρήτης.
Προ 20ετίας είχαν εμφανιστεί οι πρώτες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην Ιεράπετρα. Τότε οι γεροντότεροι που βίωναν τους πρώτους άνομβρους χειμώνες, περιέγραφαν τον καιρό των νεανικών τους χρόνων, λέγοντας ότι θυμούνται περιόδους που έβρεχε ασταμάτητα για πάρα πολλές μέρες. Μετά άρχισαν να εμφανίζονται πιο καθαρά τα φαινόμενα που πιστοποιούσαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. Κατακλυσμιαίες βροχές που προκαλούσαν πλημμυρικά φαινόμενα και κρατούσαν μικρό χρονικό διάστημα στα τέλη του Μάη, η στον αντίποδα, μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, μέσα στο καταχείμωνο.
Στην Ιεράπετρα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής, οργανώθηκαν ημερίδες, κλήθηκαν ειδικοί επιστήμονες, έκαναν τις διαπιστώσεις τους και πρότειναν στο κράτος και τους ιδιώτες μερικά βασικά πράγματα για να ξεκινήσει μια προετοιμασία έργων, που θα αντιμετώπιζαν τις δύσκολες ώρες των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Μίλησαν για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα έσωζαν ζωές και περιουσίες, αλλά και για παρεμβάσεις που θα εξασφάλιζαν την αποθήκευση και τη σωστή διαχείριση του λιγοστού βρόχινου νερού που θα έπεφτε στις περιόδους της παρατεταμένης ανομβρίας, όταν οι βροχές είναι λιγοστές και θα έπρεπε να αποθηκεύεται και η τελευταία σταγόνα τους.
Από τότε, το κράτος απουσιάζει και δεν αναγνωρίζει ότι έχει υποχρεώσεις έναντι των ανθρώπων εκείνων, που παράγουν και γεμίζουν με φόρους τα κρατικά ταμεία. Τα έργα των εγγείων βελτιώσεων όλο μελετώνται και όλο σχεδιάζονται… αλλά ποτέ δεν ξεκινούν.
Αγρότες στη Γρα Λυγιά
Τα αντιπλημμυρικά έργα της Γρα Λυγιάς μελετήθηκαν αλλά δεν προχώρησαν ποτέ, και οι περισσότεροι επαγγελματίες αγρότες, δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα, να πεισθούν ότι έχουν υποχρέωση να κατασκευάσουν σιδερένιες, τσιμεντένιες η χωμάτινες δεξαμενές ομβρίων, για να αποθηκεύουν το λιγοστό νερό της βροχής, που πέφτει πάνω στο πλαστικό των θερμοκηπίων τους και τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στα ρέματα και τα ποτάμια για να χαθεί στη θάλασσα.
«Είναι ανάγκη να καταλάβουν και εκείνοι, που δεν έχουν κάνει ακόμα δεξαμενές ομβρίων στα θερμοκήπια τους, ότι δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια. Από το 2010 είχαμε περιλάβει στον κανονισμό του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, ότι για κάθε στρέμμα θερμοκηπίου, ο παραγωγός όφειλε να διαθέτει δεξαμενή τουλάχιστον 30 κυβικών μέτρων, προκειμένου να αποθηκεύει το καλό νερό της βροχής. Όσοι το εφάρμοσαν ωφελήθηκαν και από την επάρκεια, αλλά και από την ποιότητα του νερού, που τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγή. Το μέτρο αυτό αν και ήταν αναγκαστικό δεν το εφαρμόσαμε με αυστηρότητα, πιστεύοντας ότι ο κάθε παραγωγός θα καταλάβαινε από μόνος του, ότι είναι προς το συμφέρον του, να φτιάξει τη δεξαμενή του, θυσιάζοντας μερικά μέτρα από το αγρόκτημά του», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.
«Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας έχει επιβάλει από παλιά περιοριστικά μέτρα στη χρήση του νερού. Νομίζω όμως ότι, θα πρέπει να υποχρεώσουμε με κάποιον τρόπο και εκείνους που δεν έχουν ακόμη δεξαμενές να τις κατασκευάσουν άμεσα. Αν από αυτό το μέτρο εξοικονομήσουμε 1 με 2 εκ. κυβικά μέτρα νερού, θα είναι μεγάλη επιτυχία για όλους μας. Αν θα πάρουμε και άλλα πρόσθετα μέτρα θα εξαρτηθεί από τη γενική συνέλευση που θα κάνουμε λίγο αργότερα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Πάντως τώρα έχουμε στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών 3,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και περιμένουμε τις βροχές της Άνοιξης», προσθέτει ο κ. Παπαδάκης.
Η ανάγκη για την κατασκευή μεταλλικών, τσιμεντένιων η χωμάτινων δεξαμενών νερού, οι οποίες στεγανώνονται από εξειδικευμένα συνεργεία με ειδικές πλαστικές μεμβράνες, είναι εντονότερη σήμερα.
Μια καλή δεξαμενή επιτρέπει την αποθήκευση του νερού για διάφορες εφαρμογές, όπως ύδρευση, άρδευση για γεωργικούς σκοπούς, καταστολή πυρκαγιάς, κτηνοτροφική κατανάλωση, χημική εκμετάλλευση, προετοιμασία τροφίμων κ.λπ.
Στον αγροτικό τομέα, το πρόβλημα της εξασφάλισης του αρδευτικού νερού είναι έντονο σε πολλές αγροτικές περιοχές. Η επαρκής άρδευση της κάθε καλλιέργειας, είναι πρωτογενής παράγοντας, για να ξεκινήσει ένας παραγωγός να παράγει ποιοτικά προϊόντα.
creteplus.gr