in ,

Η μητέρα των μαχών στην βουλή, δείτε ζωντανά

Σε πολεμικό κλίμα διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την σύσταση προανακριτική επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Τόσο η κυβερνητική πρόταση αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή. καθώς εκτός από τα διαδικαστικά η αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» στις ομιλίες των πολιτικών προσώπων που φέρονται σύμφωνα με την δικογραφία να εμπλέκονται στην υπόθεση -όπως του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου του Άδωνη Γεωργιάδη, του Ανδρέα Λοβέρδου- αλλά και όταν θα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί που θα ακολουθήσουν.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και η περίπτωση Κουρουμπλή

Το ζήτημα των προστατευμένων μαρτύρων και το πότε ακριβώς πήρε αυτό το μέτρο η δικαιοσύνη, είναι ένα ζήτημα που θα προκαλέσει μία ακόμη εστία έντονης αντιπαράθεσης, με την ΝΔ να κάνει λόγο για άκυρη διαδικασία. Ήδη το θέμα το άνοιξε από χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το συνέχισε η Μαρία Σπυράκη. «Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να τεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα ζητήσουν την άρση της προστασίας τους και την αποκάλυψη των ονομάτων τους.
Επίσης μεγάλη συζήτηση θα γίνει και για την απουσία του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ενώ όπως υποστήριξε η ΝΔ περιλαμβάνεται στο διαδικαστικό της εισαγγελέως, ωστόσο στην κυβερνητική πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν υπάρχει το όνομα του. Το παράδοξο είναι πως η πρόταση για την προανακριτική φέρει και την υπογραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος ουσιαστικά “αθωώνει” τον εαυτό του, όπως λένε στην αντιπολίτευση.

Μάχη για τις 10 κάλπες

Η κόντρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν. Η κυβέρνηση εμμένει στις 10 κάλπες με την αντιπολίτευση να ζητά μία. Η ΝΔ κατηγορεί το Μαξίμου ότι προσπαθεί να στήσει ένα επικοινωνιακό show, στοχοποιώντας χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μάλιστα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν: «Μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες».
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί εκ νέου ο αριθμός των καλπών θεωρείται δύσκολο να αλλάξει. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η ΝΔ φοβάται την μυστική ψηφοφορία. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία. Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην  προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του» τονίζεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Από την έκβαση της συζήτησης θα εξαρτηθεί η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην ψηφοφορία. Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει έχει απομακρυνθεί καθώς δεν είναι στο ίδιο κλίμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία απέρριψε από την πρώτη στιγμή αυτή την στρατηγική. Ωστόσο το σενάριο να ψηφίσουν “παρών” οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάνω στο τραπέζι, όπως και όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που διαθέτει η ΝΔ. Υψηλόβαθμα στελέχη σημείωναν με νόημα πως θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Στο στόχαστρο Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος

Κοινός παρονομαστής των ομιλιών των πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση θα είναι οι επιθέσεις στον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Τα πυρά προς τον Αλέξη Τσίπρα θα αφορούν τις δηλώσεις του πριν από ένα χρόνο με τις οποίες ουσιαστικά είχε προαναγγείλει τις διώξεις για την υπόθεση της Novartis, ενώ για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αρκετοί θα επιχειρήσουν να υπενθυμίσουν τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και την θέση που κατείχε στην κυβέρνηση της ΝΔ ως διοικητής της ΕΥΠ, επαναφέροντας τα σενάρια περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικής πτέρυγας.  Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μόνος μέχρι στιγμής που έχει καταθέσει μήνυση τόσο εναντίον του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis

Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση «Novartis», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σε συνέχεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Θα αναδείξει επιπλέον τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Ο  Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στη ΝΔ για τις κατηγορίες της περί «σκευωρίας», καθώς επίσης και για την διαρκή «επιχείρηση τρομοκράτησης» των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση.
Επιπλέον αναμένεται να στηλιτεύσει τις «ευθείες παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης

Όσον αφορά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τις οποίες πιθανότατα θα κλείσει η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους και δεν θα αναλωθεί μόνο στην Novartis,  αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα όπως τα εθνικά θέματα αλλά και την οικονομία. Άλλωστε ο πρώτος που συνέδεσε την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας με την κρίση ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν υποστήριξε πως τα χρήματα από την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων ήταν όσο ένα μνημόνιο. Την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την μία – όπως λένε στο Μοσχάτο – έχει στόχο να αναδείξει την σκευωρία αλλά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του Μαξίμου στην δικαιοσύνη, αλλά από την άλλη δεν θα κρύψει την ανησυχία του για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά όπως επίσης δεν θα αφήσεις ασχολίαστη την απόφαση του Eurogroup το οποίο δεν ενέκρινε την δόση.