in

Δόσεις για όλους και για όλα από την …Εφορία!

Δόσεις για όλους και για όλα και απευθείας πληρωμές στο taxis είναι η ασπιρίνη που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην εξοντωτική υπερφορολόγηση με την οποία είναι αντιμέτωποι εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Το δόγμα είναι ότι μπορεί οι φόροι να είναι υπέρογκοι και να μην μπορούν να πληρωθούν από πολλούς, ωστόσο, μπορούν να ρυθμιστούν και να πληρώνονται σε δόσεις. Έτσι, σύμφωνα με το δόγμα αυτό, μπορεί η εισπραξιμότητα των φόρων να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και τα φορολογικά έσοδα να συνεχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία.
Με βάση τη χθεσινή εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που ερμηνεύει διάταξη η οποία ψηφίστηκε τον Ιανουάριο δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να ρυθμίσουν για τμηματική εξόφληση σε έως 12 ή 24 δόσεις (για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές) κάθε δόση κάθε φόρου εφόσον δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Έτσι, ακόμη και μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (το γνωστό ετήσιο εκκαθαριστικό της εφορίας) θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 12 δόσεις εφόσον η αίτηση για τη ρύθμιση υποβληθεί εμπρόθεσμα. Η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων προσφέρεται εντόκως με επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσαυξημένο κατά 8,51 μονάδες (σήμερα 8,76%).
Εντός του μήνα έρχεται και ακόμη μια παρέμβαση για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων. Θα μπορούν να εξοφλούν απευθείας μέσω του taxisnet φορολογικές οφειλές με τη χρήση πιστωτική ή χρεωστικών καρτών. Με αυτόν τον τρόπο οι πληρωμές θα εμφανίζονται άμεσα στο taxisnet και έτσι θα τελειώσει ο παραλογισμός να ενημερώνεται η “καρτέλα” του φορολογούμενου δυο ημέρες μετά την πληρωμή σε τραπεζικό γκισέ.
Η καθυστέρηση αυτή της ενημέρωσης του taxisnet για τις πληρωμές που γίνονται μέσω των δικτύων των τραπεζικών (γκισέ, web banking) είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί άμεσα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας παρά το γεγονός ότι ο φορολογούμενος ήταν τυπικός στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
ΠΗΓΗ: capital.gr