in , , ,

Νέο λαογραφικό μουσείο στη Νεάπολη, κορυφαίο σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης

Στο παλιό γυμνάσιο της Νεάπολης έχω πάει σίγουρα χιλιάδες φορές, σε εκδηλώσεις, ομιλίες, δράσεις, γιορτές, συγκεντρώσεις, εκθέσεις, μουσικές βραδιές, σε αγιασμούς και σχολικές εορτές όταν λειτουργούσε και σαν δημοτικό σχολειό έως την ανακατασκευή  του Α δημοτικού της πόλης, η τελευταία μου επίσκεψη με γέμισε με την προσμονή του πότε θα πάω ξανά και ίσως ξανά και ξανά.
 
 
Ένα κτίριο γεμάτο ιστορία καθώς τα σκαλοπάτια της εισόδου του έχουν περάσει οι μεγαλύτερες φυσιογνωμίες σε τοπικό, ιστορικό, πολιτικό, πολιτισμικό, και κοινωνικό επίπεδο των τελευταίων εκατονταετιών. Έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο βρίσκεται δίπλα από την Μεγάλη Παναγία και τον δημοτικό κήπο της πόλης. Πρόκειται για ισόγειο πετρόκτιστο κτήριο που στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Η κάτοψη του διαμορφώνεται σε σχήμα Π περικλείοντας ένα ανοικτό αίθριο. Περιμετρικά του αιθρίου υπάρχει ένα περιστύλιο που λειτουργεί ως διάδρομος επικοινωνίας των χώρων των δύο παράλληλων σκελών του κτηρίου μεταξύ τους.
 
Πλέον και μετά από πολλές προσπάθειες, ώρες και μέρες εθελοντικής εργασίας έως αργά το βράδυ των μελών της ΠΛΕΑΜ και όλων των συνεργατών υπάρχουν χίλιοι και δύο λόγοι για να θες να πας και να ξαναπάς σε ένα μουσείο που χωρίς καμία υπερβολή είναι στον τομέα του σε επίπεδο Κρήτης μακράν το πιο πλήρες.
 
Λίγες μέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια του, που θα γίνουν το βράδυ της Κυριακής 31 του μήνα στις 8.30 το βράδυ, η ΑΝΑΤΟΛΗ για τις ανάγκες μια συζήτησης με τα μέλη της ΠΛΕΑΜ βρέθηκε και ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου μουσείου. Με λίγες λεπτομέρειες να έχουν απομείνει στον χώρο συνειδητοποιήσαμε ότι η δουλειά που έχει γίνει και η πληθώρα των εκθεμάτων είναι τέτοια που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να πάει τον χρόνο πίσω και με ενημερωτικά στοιχεία αλά και τα ίδια τα αντικείμενα να τον ταξιδεύουν στο ιστορικό χθες του τόπου μας. Οι εργασίες δε, που έχουν γίνει έχουν δώσει έμφαση στην προσβασιμότητα στον χώρο ατόμων με δυσκολία στην μετακίνηση μιας και ήταν από τις βασικές προδιαγραφές που έθεσαν εξ αρχής οι εμπλεκόμενοι στην ανακατασκευή της οποίας την ευθύνη είχε ο κύριος Σγουρός με πολιτικό μηχανικό τον Γιώργο Καφφετζάκη.
 
Η απορροφητικότητα από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ήταν στο 100%, και το έργο αποτελεί έργο αναφοράς και παραδείγματος σε ότι έχει να κάνει με όλη αυτή την διαδικασία της απορρόφησης των χρημάτων. «Με το έργο αυτό συνεισφέρουμε στον πολιτισμό, στην διατήρηση και διαφύλαξη σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού του τόπου μας και με την δυνατότητα που έχουμε η συλλογή να ανανεώνεται διαρκώς και να παρουσιάζονται συνέχεια νέα στοιχεία. Είμαστε όλοι μας όχι κουρασμένοι, ή ταλαιπωρημένοι, αυτά θα ξεχαστούν γρήγορα, είμαστε υπερήφανοι για αυτή την εργασία και πραγματικά νοιώθουμε την μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία του νέου μας μουσείου.» είπε μεταξύ άλλων ο Μαρία Κωστάκη πρόεδρος της ΠΛΕΑΜ και χαρακτήρισε σπάνια την συλλογή στο νέο μουσείο της ΠΛΕΑΜ που ξεκίνησε από την εποχή του ζεύγους Πιτικάκη και συνεχίζεται να εμπλουτίζεται διαρκώς μέσα από την κινητικότητα την αφοσίωση και το ενδιαφέρον των ανθρώπων τη ΠΛΕΑΜ και των κατοίκων του τόπου μας.
 
Ο Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτονας, τόνισε για μια ακόμα φορά ότι το μουσείο αυτό είναι ένας σπουδαίος αν όχι ο σπουδαιότερος χώρος σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης. Είπε ότι η ολοκλήρωση του οφείλεται στην αφοσίωση των μελών της ΠΛΕΑΜ και όλων των Νεαπολιτών και όχι μόνο που το στήριξαν. Η Νεάπολη μπορεί πλέον να έχει τον καθοριστικό ρόλο της πολιτιστικής ανάπτυξης τούτου του τόπου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση στον Δήμο του Αγίου Νικολάου ακόμα δύο μουσείων στην Κριστά. Το μέλλον δε, μπορεί να κερδηθεί από την εξωστρέφεια του λαογραφικού μουσείου της Νεάπολης με την ανάπτυξη ενός δικτύου με άλλα μεγάλα μουσεία αντίστοιχα ακόμα και σε επίπεδο χώρας. Απόλυτα δε συμφωνώ με την έκφραση της προέδρου ότι όσο εμείς θα είμαστε εδώ και θα αναπνέουμε ο χώρος εδώ θα είναι ζωντανός όπως οφείλουμε να κρατήσουμε όλα όσα αξίζουν στον τόπο μας.».
 
Η κα Μαρία Πλευρίδου μέλος του Δ.Σ της ΠΛΕΑΜ αναφέρθηκε στις προσπάθειες όλων για την ολοκλήρωση του έργου και τόνισε το γεγονός της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι κάτοικοι της περιοχής ανοίγοντας τα σπίτια τους και τα σεντούκια τους για να προσφέρουν αντικείμενα. «είναι τόσο μεγάλη η συλλογή που πολλά από τα αντικείμενα είναι στις αποθήκες ενώ δεν  μπορώ να μην πω όχι ένα αλλά πολλά ευχαριστώ σε όσους μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα από την βοήθεια που πρόσφεραν έως αργά τη νύχτα έως και το φαγητό που επαγγελματίες μας έφερναν τις νύχτες που εργαζόμασταν έως αργά εδώ.» είπε με εμφανή την  συγκίνηση της.
 
Η συλλογικότητα και η ίση στάση και αντιμετώπιση όλων μας σε όλα τα ζητήματα όλο τον καιρό αυτό δείχνει ότι  εργαστήκαμε και συνεχίζουμε σαν ομάδα χωρίς αποκλεισμούς και με απολυτο σεβασμό στον στόχο μας, είπε ο Γιώργος Μαυροειδής, επίσης μέλος του Δ.Σ της ΠΛΕΑΜ. Ο ίδιος ακόμα μίλησε και για τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα που ετοιμάζονται ώστε το μουσείο να αποτελέσει πόλο έλξης σχολείων και ερευνητών καθώς και για τα ψηφιακά μέσα που αυτό διαθέτει.
 
«Το μουσείο δεν ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων, ανήκει σε όλους και έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και από όλους να στηριχτεί. Σε ότι δε αφορά το ίδιο το μουσείο και τα εκθέματα του, αυτά μιλάνε από μόνα τους στον κάθε επισκέπτη ανεξάρτητα από την ηλικία του ή την καταγωγή του.» είπε.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ