in ,

«Η Άλλη Όψη της Ελπίδας», την Τρίτη στο ΡΕΞ

ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Η Άλλη Όψη της Ελπίδας»,

κοινωνική ταινία από τη Φιλανδία

          Με την βραβευμένη στο φεστιβάλ του Βερολίνου ταινία «Η Άλλη Όψη της Ελπίδας – The Other Side of Hope», συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

          Η ταινία εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα και θα προβληθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο αντισυμβατικός Ακι Καουρισμάκι και πρωταγωνιστούν οι Σάκαρι Κουοσμάνεν, Σέρβαν Χάτζι, Γιάνε Χιτιάινεν.

          Υπόθεση: Ο Wilkstrom, εγκαταλείπει τη γυναίκα και τη δουλειά του και μετά από μια επιτυχημένη παρτίδα πόκερ, ανοίγει το εστιατόριο που πάντα ονειρευόταν. Ο Khaled, ένας Σύρος πρόσφυγας, βρίσκεται στη Φινλανδία έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας του πολέμου. Όταν η αίτηση του για άσυλο απορρίπτεται, οι δύο άνδρες, απόκληροι και οι δυο της Φινλανδικής κοινωνίας, θα συναντηθούν και οι ζωές τους θα αλλάξουν…

          Η τελευταία ταινία του Aki Kaurismaki κερδίζει την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στη Γερμανία και αποτελεί άτυπη συνέχεια της επιτυχημένης του ταινίας «Το λιμάνι της Χάβρης». Ρίχνει ξανά άγκυρα σε κινηματογραφικό λιμάνι (στο λιμάνι του Ελσίνκι) και όπως και στην προηγούμενη ταινία του, η πλοκή έχει στηθεί πάνω στην επικίνδυνη (για την ευρωπαϊκή ευνομία) σχέση ενός παράνομου ξένου κι ενός κοινωνικά απόκληρου.

          Η ζωή του Σύρου πρόσφυγα (που έχει χάσει την οικογένεια του στον πόλεμο και αναζητά την αδερφή του σε όλη την Ευρώπη), διασταυρώνεται με την ζωή του Wilkstrom (ενός εξοστρακισμένου από το κοινωνικό κατεστημένο στην ίδια του τη χώρα Φιλανδού πολίτη).           Οι δύο ήρωες της ταινίας είναι εκ πρώτης όψεως πολύ διαφορετικοί, όμως υπάρχει κάτι που τους δένει σε ένα δεύτερο επίπεδο: όσο κι αν προσπαθούν και οι δύο, είναι αδύνατον να ζήσουν μέσα στα πλαίσια που τους θέτουν οι επιταγές της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

          H «Ελπίδα» επομένως στην οποία αναφέρεται ο τίτλος, βρίσκεται στην απρόσμενη σχέση αλληλεγγύης και φιλίας που διαμορφώνεται ανάμεσα στους δύο ήρωες. Συνδέονται μεταξύ τους ακριβώς επειδή είναι και οι δύο το ίδιο ξένοι, το ίδιο απόκληροι, το ίδιο ανεπιθύμητοι σε μια χώρα που τους θέλει διαφορετικούς απ’ ότι είναι.

          Παραμένοντας αμετακίνητος υποστηρικτής της «άλλης όψης», ο σκηνοθέτης έχει στο επίκεντρο της ταινίας του την προσφυγική κρίση, ιδωμένη όμως μέσα από την ιδιαίτερη, μινιμαλιστική ματιά του με έναν μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο. Μαύρο χιούμορ, μελαγχολική γραφή, χαρακτήρες «αποστεωμένοι» και ανέκφραστοι αλλά γεμάτοι συναίσθημα είναι το αφηγηματικό πλαίσιο για παρουσιάσει μια ιστορία που περικλείει ολόκληρο τον πόνο της προσφυγιάς.

          Μέσα από την παράλληλη ιστορία των δύο διαφορετικών ανδρών που κάποια στιγμή θα δουν τις ζωές τους να τέμνονται, ανιχνεύει τα αποθέματα ανθρωπιάς που υπάρχουν σε ένα κόσμο που δοκιμάζεται έντονα, λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας.

          Η ταινία διακρίνεται από γλυκιά αισιοδοξία και διακριτικό αλλά τολμηρό χιούμορ που την κάνουν άκρως απολαυστική. Τρυφερή και αισιόδοξη η ματιά του σκηνοθέτη, ροκ μουσική και θαυμάσιο φινάλε.  Από τις καλύτερες ταινίες του δημιουργού, φέρνει στο επίκεντρο όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

          Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις, στοιχεία συντελεστών, πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα μας: kileagn.com