in ,

Ηχηρό “όχι” από το 66,8% για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Θετικά είδε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, όμως δεν επιθυμεί την επιστροφή στα θρανία των δημοτικών σχολείων η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του Star.

 

Συγκεκριμένα, το 57,2 % συμφωνεί με την επαναλειτουργία των λυκείων και των γυμνασίων ενώ το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 27,7% όταν τίθεται το ερώτημα για τα δημοτικά σχολεία.

 

 

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα το 66,8% δηλώνει αντίθετο με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Φαίνεται πως παρά τις διαβεβαιώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και των ειδικών ότι τα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, οι γονείς δεν επιθυμούν την επιστροφή στα θρανία έστω για λίγες μέρες.

 

Τσιόδρας για άνοιγμα δημοτικών σχολείων: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή

 

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του δημοτικού στα θρανία τάχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο περιβάλλον τους”.

 

“Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή των παιδιών στις τάξεις. Είναι σύνθετο το διλημμα για το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά.

 

Μοιάζει τώρα να είναι καταλληλότερη η συγκυρία. Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής. Τελικά ό,τι και να εισηγηθεί η επιτροπή, την καλύτερη απόφαση θα την πάρουν οι οικείοι” είπε ο κ. Τσιόδρας ενώ τόνισε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.

 

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν τη Δευτέρα.

 

Ο κ. Τσιόδρας προχώρησε μάλιστα και στην απαρίθμηση των επιχειρημάτων υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών. “Το συμπέρασμα είναι ότι είναι πολύ σπάνια να νοσήσουν βαριά τα παδιά. Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε την αρνητική πλευρά. Ο ιός είχε τις ιδιατερότητές του. Η παρουσία του δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή” ανέφερε και παρέθεσε τέσσερα επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων: 1) Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση που ενισχύεται σε περιόδους παύσης των σχολείων, 2) Το ότι υπάρχει κόστος σε χαμένη γνώση, 3) Το ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών, 4) Και ότι υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν την οικογένεια και την κοινωνία.

 

“Είναι κάποια προσωπική τοποθέτηση δική μου, η επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί αρμοδίως και θα σας αναφέρω αν υπάρξει κάποια διαφορετική τοποθέτηση από αυτήν που σας είπα” πρόσθεσε.