in ,

Εξοικονομώ κατ’ οίκον και το «ηλεκτρονικό ποδοπάτημα»

του Γιώργου Καφφετζάκη
Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ.
 
Οι Μηχανικοί έχουν εκφράσει έγκαιρα και άμεσα τις ανησυχίες του για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νέο προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», έτσι ώστε να υπάρξουν συνθήκες ισονομίας μεταξύ των ωφελούμενων, ειδικά μετά την εσφαλμένη διαδικασία που προκρίθηκε για την ένταξη των πολιτών σε αυτό, η οποία δεν ήταν άλλη από το «ο πιο γρήγορος κερδίζει».
Δυστυχώς, από τις πρώτες κιόλας ώρες εφαρμογής του προγράμματος διαπιστώθηκαν πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών, τις οποίες, ως Μηχανικοί, είχαμε προβλέψει, καθώς και την ουσιαστική απουσία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβάλλονται από τους «υποψήφιους» ωφελούμενους, ώστε να προκριθούν αυτοί που θα μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση, άρα, και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Ήδη, στην Κρήτη, φέτος, βιώνουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής με παρατεταμένη ανομβρία και κύματα σύντομων θερμών κυμάτων, ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα!
Το αποτέλεσμα που προκλήθηκε απ’ τον «ηλεκτρονικό συνωστισμό» ήταν ενδιαφερόμενοι και Μηχανικοί να υποστούν τεράστια ταλαιπωρία, σε επίπεδο επαγγελματικού ευτελισμού, ώστε να καταφέρουν να ενταχθούν ή/και να εντάξουν τους ενδιαφερόμενους πελάτες τους. Ειδική μνεία είχε γίνει από το ΤΕΕ/ΤΑΚ και για το εύλογο χρονικό διάστημα εξοικείωσης των Μηχανικών στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος, ώστε να είναι περισσότερο έτοιμοι σε αυτόν τον ιδιότυπο «αγώνα δρόμου» που οδήγησε τελικά στο «διαδικτυακό ποδοπάτημα».
Με γνώμονα, λοιπόν, τις παραπάνω παθογένειες στη λειτουργία του Προγράμματος, αλλά συγχρόνως και τη σπουδαιότητά του, σε ότι αφορά την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών του ήδη γερασμένου κτηριακού αποθέματος, που, ελέω κρίσης, αδυνατεί να ανανεωθεί με ιδίους πόρους των ιδιοκτητών καθώς και την γενικότερη οικονομική «ανάσα» που προσδίδει στα χειμαζόμενα οικοδομικά επαγγέλματα, θεωρώ ότι, αυθωρεί και παραχρήμα, πρέπει να εξεταστούν, από το αρμόδιο Υπουργείο, σοβαρά και αποτελεσματικά τα παρακάτω:

  1. Ο τριπλασιασμός, κατ’ ελάχιστο, του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» ανά Περιφέρεια, σε συνεννόηση με τους χρηματοδοτικούς φορείς και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ,
  2. η δυνατότητα υποβολής πρόσθετων στοιχείων ή διορθώσεων σε υποβληθείσες δηλώσεις, χωρίς την ακύρωση της αίτησης, και
  3. να αποκατασταθούν άμεσα και να θεωρηθούν ως οριστικά υποβληθείσες, οι δηλώσεις ενδιαφερομένων οι οποίοι αδικήθηκαν χωρίς να μπορούν να υποβάλουν ή να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, λόγω τεχνικών προβλημάτων και στρεβλώσεων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.