in ,

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τεχνική Μελέτη ή Click away ?


 
Το Υπουργείο Ενέργειας κ Περιβάλλοντος εμφανίζεται “εξαιρετικά ικανοποιημένο” από την πολύ μεγάλη συμμετοχή και την ταχεία “απορρόφηση” των κονδυλίων του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ σε όλες τις Περιφέρειες, για τις οποίες ήδη “άνοιξε” η διαδικασία on line υποβολής αιτήσεων.
 
Η διαδικασία αυτή έχει τελικά ως μοναδικό “Κριτήριο Επιτυχίας” την ταχύτητα εισαγωγής δεδομένων στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, σε συνδυασμό και με τον παράγοντα “Τύχη” για την επίτευξη άμεσης σύνδεσης προς διασταύρωση – άντληση στοιχείων, τόσο από την ΑΑΔΕ (TaxisNet.gr), όσο και το Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων (buildingcert.gr).
 
Αυτό που ξεχνάει (ή εσκεμμένα παραβλέπει) το Υπουργείο είναι ότι ΔΕΝ πρόκειται για μία απλή ίδια “Αίτηση” με ένα Click, που κάποιοι “γρήγοροι” Σύμβουλοι – Μηχανικοί προλαβαίνουν να πληκτρολογήσουν – εισάγουν στο exoikonomo2020.gov.gr και κάποιοι “αργοί” όχι.
 
Στην πραγματικότητα η κάθε περίπτωση απαιτεί διαφορετικό αριθμό Clicks, ανάλογα αφενός με τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψήφιου και αφετέρου το πλήθος και τη φύση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, που προτείνονται ως αποτέλεσμα εξειδικευμένης ανά κτιριακή μονάδα μελέτης του Ενεργειακού Επιθεωρητή – Μηχανικού (ΝΑΙ μην το ξεχνάμε: χρειάζεται και Μελέτη).
 
Ως προς τα ατομικά χαρακτηριστικά, ο πλέον ευνοούμενοςμε λιγότερα Clicks υποψήφιος είναι μη έγγαμος και μοναδικός ιδιοκτήτης κατά πλήρη κυριότητα της κύριας κατοικίας του!
 
Αν κάποιος/κάποια είναι έγγαμος, απαιτείται η εισαγωγή και του ΑΦΜ της/του συζύγου.
Άν έχει συνιδιοκτήτες, τότε απαιτείται η εισαγωγή και του ΑΦΜ όλων τους, καθώς και των δικών τους ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Άν έχει εκμισθώσει ή ακόμα και απλώς παραχωρήσει δωρεάν το ακίνητο σε τρίτο, απαιτείται η εισαγωγή και του ΑΦΜ αυτού.
Εκτιμήσατε υποθέτω τα επιπλέον Clicks και τον επιπλέον χρόνο διασταύρωσης με την ΑΑΔΕ που απαιτούνται !!!
 
Ως προς τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αυτές θα μπορούσε να είναι ποικίλες και διαφορετικές σε πλήθος, ανάλογα με την περίπτωση.
Άλλωστε το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ διαφημίστηκε από τους σχεδιαστές του για το ό,τι δεν θα περιοριζόταν σε 2 ή 3 μόνο παρεμβάσεις (π.χ. στην αλλαγή κουφωμάτων, μόνωση του δώματος, ηλιακό θερμοσ. Σύστημα).
Αντίθετα θα μπορούσε/έπρεπε να γίνει επιλογή και από τις λοιπές επιλέξιμες παρεμβάσεις (π.χ. θερμοπρόσοψη, εναλλάκτες θερμότητας, αντλίες θερμότητας, λέβητας υγραερίου ή βιόμαζας, ενεργειακό τζάκι, φωτοβολταϊκό σύστημα, σύστημα φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, συσκευές διαχείρισης ενέργειας για smart homes).
 
Στην πράξη οι περισσότερες μελέτες έδωσαν όντως ένα μείγμα 6 – 8 παρεμβάσεων (με λίγες, ακόμα και άνω των 10), σε προσπάθεια των Ενεργειακών Επιθεωρητών – Μελετητών να επιτύχουν ενεργειακή εξοικονόμηση ανώτερη από την ελάχιστα απαιτούμενη. Υπήρξαν όμως και κάποιες περιπτώσεις, που αρκούσαν μόνο 3-5 παρεμβάσεις για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίες προφανώς ήταν σε πλεονεκτική θέση κατά την εισαγωγή των στοιχείων των παρεμβάσεων στο σύστημα (προφανώς απαιτούνταν λιγότερα ή και πολύ λιγότερα Clicks).
 
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο “διαγωνισμός” δεν ήταν επί ίσοις όροις, ακόμα και αν δεν αληθεύουν οι φήμες για αθέμιτο ανταγωνισμό με χρήση από κάποιους τεχνολογικών μέσων για την “αυτόματη” εισαγωγή προετοιμασμένων στοιχείων.
 
Η μόνη λογική λύση θα ήταν να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος και να ανοίγει η δυνατότητα υποβολής σε κύκλους π.χ. 15 ημέρες ανά τετράμηνο και να κατατίθενται οι προτάσεις που είναι έτοιμες, με γνωστό εκ των προτέρων σύστημα βαθμολογίας με αντικειμενικά κριτήρια.
 
Τα κριτήρια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εισοδηματικά κριτήρια με βαθμολογία αντιστρόφως ανάλογη των εισοδημάτων και  ίσως (αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα στον Αναπτυξιακό Νόμο) όχι επιδότηση αλλά φορολογική απαλλαγή για εισοδήματα πάνω από κάποιο όριο (π.χ. 60.000€).
 
Άλλα κριτήρια θα μπορούσαν να είναι σχετικά με την επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. βαθμολογία αυξανόμενη με την εξοικονόμηση ανά  μονάδα επιφάνειας) και με τη χρήση ή μη παραμβάσεων αυτονόμησης (ώστε να υπάρχει κίνητρο για την υιοθέτηση ΑΠΕ, συσκευών smart home κ.λπ.).
 
Αν δεν υπάρξει μία τέτοιου τύπου αλλαγή των όρων του προγράμματος, δε θα έπρεπε να υπάρξει κανείς Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής – Σύμβουλος, που να καταθέσει πρόταση στον (ήδη προβλεπόμενο για το Α’ Εξάμηνο 2021) επόμενο κύκλο του Εξοικονομώ-Αυτονομώ.
 
Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ Ενέργειας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μία κατεξοχήν Τεχνική Μελέτη και μία σοβαρή Διοικητική Διαδικασία, ως αγώνα δρόμου για τους Ωφελούμενους, τους Μηχανικούς και τους Συμβούλους Έργου, με όρους Click away!
 
Μαρία Κ. Μαρκάκη
 
Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Msc Μηχ. Παραγωγής & Διοίκησης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Αγίας Παρασκευής 4 – Άγιος Νικόλαος Κρήτης
τηλ. 28410-27322
Email: info@notion.gr
 
 
 
Υ.Γ. Η αναφορά στο Click away σε καμία περίπτωση δεν είναι υποτιμητική για τον εμπορικό κόσμο, καθώς είναι μία λύση ανάγκης, που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού και εξυπηρετεί λίγο πολύ μέσα στις γιορτές.