in , , , ,

Εν αρχή ην ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο παιδαγωγός, o εκπαιδευτικός. Αυτός είναι ο ποιητής του ανθρώπου…

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«Εν αρχή ην ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο παιδαγωγός, o εκπαιδευτικός. Αυτός είναι ο ποιητής του ανθρώπου… Αν έλειπαν οι δάσκαλοι, η γη μας θα ήταν τυφλή. Και το σύμπαν ανυπόστατο…» (Δημήτρης Λιαντίνης).
Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, για να μας υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο Δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων. Είναι μια μέρα που θέτει στο επίκεντρο τους Εκπαιδευτικούς, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, τιμώντας το πολύτιμο έργο τους και τον αγώνα που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές και κατ’επέκταση για την κοινωνία ολόκληρη.
Σήμερα ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πιο σύνθετος και πολύ πιο δύσκολο να υπηρετηθεί. Όταν το παιδί βλέπει στην οικογένεια και την κοινωνία να κυριαρχεί η ασέβεια, το θράσος, η παραβίαση κάθε κανόνα, η απομόνωση και παράδοση στην αποχαύνωση του κινητού και της οθόνης, όταν η βία και η επικράτηση του ισχυρού πάνω στον ανίσχυρο γίνονται η καθημερινότητά μας, ο εκπαιδευτικός που βλέπει το λειτούργημά του σαν κάτι παραπάνω από ένα οκτάωρο αναλαμβάνει έργο Σισύφειο: Να φτιάξει αξίες μέσα από τα χαλάσματα, να δώσει όραμα για το μέλλον, να εμπνεύσει πίστη, αγάπη για τον άνθρωπο και αισιοδοξία για την ίδια τη ΖΩΗ.

Μπροστά σε αυτό το έργο βρίσκεται αβοήθητος. Οι παροχές για την Παιδεία συνεχώς μειώνονται. Προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια παρά την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων. Φυσικό ήταν να δημιουργηθούν κενά στα σχολεία με άμεσο αποτέλεσμα όσοι έχουν απομείνει να αναλαμβάνουν επιπρόσθετο έργο, για να μην επιβαρυνθούν οι μαθητές από τις ελλείψεις. Κάνουν μάθημα σε τάξεις με πάνω από 25 μαθητές, μετακινούνται συχνά σε πάνω από δύο σχολεία και χάνουν χρόνο με το χρόνο αυτονόητα δικαιώματα διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων. Ένας εκπαιδευτικός κουρασμένος και απαξιωμένος από την Πολιτεία και την Κοινωνία εξυπηρετεί βέβαια την οικονομία ως φτηνό εργατικό δυναμικό, δεν εξυπηρετεί όμως την παιδεία και αυτό που αναζητά ο νέος άνθρωπος.

Για αυτό στη συνείδηση όλων δε θα έπρεπε να μένει η εικόνα του απαξιωμένου δασκάλου, αυτή που συνήθως προβάλλεται. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θυσιάζουν εθελοντικά τον προσωπικό τους χρόνο για να προσφέρουν διδακτικό έργο στα κοινωνικά φροντιστήρια, για να αλλάξουν αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών με εκπαιδευτικά προγράμματα, για να δημιουργήσουν εργαλεία που διευκολύνουν τη μάθηση ή το διοικητικό έργο των σχολείων χωρίς οι ίδιοι να επιδιώκουν τίποτα άλλο παρά την προσφορά. Αυτούς τους εκπαιδευτικούς τιμούμε σήμερα. Αυτούς που γίνονται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής κι όταν πια του διευκολύνουν το πέρασμα, αφήνονται χαρούμενα να γκρεμιστούν, ενθαρρύνοντας το μαθητή να φτιάξει τις δικές του γέφυρες.» ~ Ν. Καζαντζάκης.

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγ.Νικολάου διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με χαμηλό κόστος μεταφοράς και ξενάγησης την Κυριακή 16 Οκτωβρίου με ενδιάμεσους σταθμούς:

5-10-16-ekp-2
1) Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου: To Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου, φιλοξενείται σε ένα κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του 1600 μ.Χ. με ενετική τεχνοτροπία και αποτελούσε εξοχική κατοικία της αρχοντικής οικογένειας Ενετών Claudio. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου φιλοξενούνται πυροβόλα, ελικόπτερα και αεροπλάνα του Ελληνικού Στρατού στις πραγματικές τους διαστάσεις και στην πραγματική τους μορφή. Στο εσωτερικό, το Μουσείο περιλαμβάνει αίθουσα με ευρύ φάσμα μακετών και στολών του ελληνικού στρατού, όπλων και παρασήμων και δύο αίθουσες κειμηλίων όλων των ιστορικών περιόδων από το 1821 και μετά, χαρίζοντας στον επισκέπτη ένα οπτικό ερέθισμα που έρχεται να προστεθεί και να ολοκληρώσει την ιστορική γνώση.

2) Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας: Είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, καθώς βρίσκεται δίπλα στην αρχαία πόλη. Μολονότι μικρότερο σε μεγέθος, είναι αντίστοιχο με εκείνα της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας. Δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργούνται εδώ και τριάντα χρόνια στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας.
Οι τρεις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούν όλη την ιστορία της πόλης της Ελεύθερνας από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ. με αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης. Η έκθεση πλαισιώνεται από πρωτότυπες και σύγχρονες οπτικοακουστικές εφαρμογές.

3) Φαγητό στην ταβέρνα Δρυμός στο φυσικό πάρκο-Φαράγγι Αγ.Αντωνίου Πατσού. Η ταβέρνα «Δρυμός» βρίσκεται σε ένα φυσικό καταπράσινο περιβάλλον και διασχίζεται από μικρούς παραποτάμους.
Δίπλα υπάρχει το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου της Πατσού όπου μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα πριν ή μετά το φαγητό σας. Πρόκειται για επισκέψιμο φαράγγι, με πηγή με συνεχώς τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι, ενώ ξεχωρίζει μέσα στα βράχια ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Αντωνίου, πρώην ιερό αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή, όπου υπάρχει πηγή που ρέει “αγίασμα”. Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που φτάνει ως το φράγμα, ενώ ψηλότερα υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών.

5-10-16-ekp

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Ανθή Ρουμπελάκη:6944967296
Ελένη Τζερεμέ: 6945897028
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ
ΤΟ ΔΣ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΛΜΕ Λασιθίου