in

Εκρηκτικό κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής για τις offshore

Εν μέσω εντάσεων και ανταλλαγής “πυρών”, που πολλές φορές ξεπέρασαν το όριο και οδήγησαν μέχρι και στην ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής, διεξήχθη, στην Ολομέλεια, η συζήτηση για τις offshore και τη νέα ρύθμιση που έφερε η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εξωχώριων εταιρειών για τα πολιτικά πρόσωπα. Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να παραμένει σφόδρα ιονισμένη κατά του Μεγάρου Μαξίμου στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και της… μουρμούρας ακόμη και στο εσωτερικό οικοσύστημα της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να κρατήσει… ζωντανό το αφήγημα περί του ηθικού πλεονεκτήματος της πρώτης φοράς Αριστερά, χωρίς να δώσει, ωστόσο, ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τη χρεία της αρχικής διάταξης του πολυνομοσχεδίου.
Η συζήτηση στη Βουλή στιγματίστηκε, αρχικά, από την πρωινή αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, που συνοδεύτηκε από τις καταγγελίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Δένδια, περί εμπαιγμού της Ολομέλειας από την πλευρά της κυβέρνησης. Με αιχμές, λοιπόν, τόσο για την αντισυνταγματικότητα της νέας διάταξης, όσο και για το ποινικά ακαταδίωκτο πλέον των ιδιοκτητών εξωχώριων εταιρειών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη συζήτηση, με τον κ. Δένδια να επισημαίνει πως οι μαξιμινοί εισηγούνται μία νέα ρύθμιση που είναι τόσο αυστηρή, όσο και αντισυνταγματική και κατά συνέπεια απολύτως ανεφάρμοστη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση ότι παριστάνει τον “κήνσορα” φέρνοντας μια παντελώς αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη διάταξη, ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά της προηγούμενης διάταξης, την οποία και χαρακτήρισε σκανδαλώδη. “Με την ψήφιση και δημοσίευση της ρύθμισης που καταργείται σήμερα πετύχατε το ποινικά ακαταδίωκτο των ιδιοκτητών offshore… Οι οποιοσδήποτε τυχόν παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους… Επετεύχθη ο κρύφιος στόχος της κυβέρνησης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Ακολουθώντας τη γνωστή και χιλιοπαιγμένη τακτική της επίθεσης κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και χωρίς να αναφερθεί στο σάλο που ξέσπασε για τη διάταξη – “φωτιά”, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να υπερασπιστεί τόσο την ρύθμιση που αποσύρθηκε άρον άρον, όσο και τη νέα εκδοχή της. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του εστίασε σε αυτή καθαυτή την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ίδιο να μη δίνει σαφείς απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα που έχουν θέσει εδώ και τρία εικοσιτετράωρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως “απαράδεκτη” την τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στο ζήτημα με τις offshore. “Εάν ο στόχος είναι η αντιπαράθεση δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι δυναμώνουν όσοι βρίσκονται στην άκρα δεξιά και κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα; Λένε ότι τα ίδια με εμάς είστε. Έτσι κερδίζει η λογική ”όλοι μέσα στο βούρκο είστε…” Ερχόμαστε σήμερα για να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω στο πολιτικό σύστημα και πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δίνουμε μια μάχη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή. Κάνουμε μια βελτιστοποίηση με απόλυτο τρόπο αλλά μόνο με απόλυτο τρόπο μπορείς να απαντήσεις στη λάσπη και τη χυδαιότητα. Κανείς από εδώ και στο εξής δεν θα έχει δικαίωμα να έχει όχι μόνο σε offshore, ούτε σε καμία άλλη επιχείρηση και αυτό γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε ως πολιτικό σύστημα άλλη μια πληγή. Όποιος αναμειγνύεται με την πολιτική ας έχει τις δραστηριότητές του μόνο εντός της επικράτειας. Καθαρές λύσεις για όλους και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε και πάλι για τα περί του ηθικού πλεονεκτήματος της Κουμουνδούρου. “Εμάς δε μας κρατάει κανείς στο τσεπάκι του. Δεν είναι στελέχη μας σε λίστες ή Panama papers. Είμαστε εδώ και δίνουμε έναν έντιμο αγώνα για τον ελληνικό λαό σε συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς”, ανέφερε.
Στο σημείο, πάντως, που η αίθουσα της Ολομέλειας πήρε… φωτιά, ήταν στο έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του Ποταμιού.
“Η διάταξη είναι ή προϊόν πονηρής επεξεργασίας ή είναι προϊόν ασχετοσύνης”, τόνισε, στην παρέμβασή του, ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων είτε να ζητήσει “συγγνώμη”, είτε να επιμείνει στην αρχική διατύπωση της διάταξης για τις εξωχώριες εταιρείες. “Και η “Αυγή” που έγραψε ότι η κυβέρνηση είναι offside όργανο της αντιπολίτευσης είναι; Εμείς σας καλέσαμε από την πρώτη να συγκρουστείτε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή όμως οι αποφάσεις που φέρνετε είναι αποσπασματικές”, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον επικεφαλής του Ποταμιού πως προστατεύει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ. Θεοδωράκη να ανταπαντά πως στο επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν πρόσωπα του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα. “Ξαφνιάζομαι που κάποιοι εκπλήσσονται από μία αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια είναι ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου που σήμερα είναι στη φυλακή είτε είναι σε υπουργικές θέσεις σήμερα, είτε είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού”, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αμέσως μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της έντασης που προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη. “Στην τοποθέτησή του ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι στελέχη που έχουν καταδικαστεί όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖ. Θα περίμενα από τον κ. Θεοδωράκη να πει πως έκανε ένα λάθος εν τη ρύμη του λόγου του και να το πάρει πίσω…Του ζήτησα να πει ονόματα. Εκείνος όμως επέμεινε. Αυτό είναι συκοφαντία. Κ. Θεοδωράκη λυπάμαι πάρα πολύ”, ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού.
capital.gr