in , ,

ΔΙΑΤΡΑΝΟ ΟΧΙ από όλους…

Διατρανώθηκε για μια ακόμα φορά και με τον πιο συλλογικό, συμμετοχικό και κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση και η άρνηση των τοπικών κοινωνιών, φορέων, ομάδων και πολιτών στις τεράστιες επενδύσεις ΒΑΠΕ στην περιοχή μας και στην Κρήτη γενικότερα.
 
Η κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου το απόγευμα της Κυριακής έστειλε το μήνυμα προς όλους ότι είμαστε αντίθετοί στην κάθε παρόμοια επένδυση όπως αυτή που πάει να γίνει στην περιοχή του Αζιλακόδασους στο Βραχάσι. Στην ενημερωτική συζήτηση που έγινε μετά από πρόσκληση της Οικολογικής Ομάδας Μεραμπέλου και ενόψει της προσφυγής που θα καταθέσει στο ΣτΕ σχετικά με την επένδυση στην περιοχή για την κατασκευή του υβριδικού εργοστασίου ο προβληματισμός, η αγωνία και η αγανάκτηση όλων ήταν δεδομένη με το Όχι σε επενδύσεις καταστροφής να ακούγεται πιο ηχηρό από ποτέ.
 
Με δεδομένες τις υπογραφές υπερ της έντασης της Οικολογικής Ομάδας από φορείς όπως ο πανκρήτιος σύνδεσμος διευθυντών ξενοδοχείων, των εργατικών κέντρων, Δήμων, της Ένωσης των πολιτιστικών σωματείων, των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των τοπικών δημοτικών κοινοτήτων, πολλών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων και πολλών άλλων η φαρέτρα με τα όπλα κατά της επένδυσης ενισχύεται ενώ την ίδια ώρα ζητείται και από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου και τους περιφερειακούς συμβούλους  να μην εναντιωθούν σε αυτή την διαδικασία αλλά να ταχτούν  στο πλευρό όλων των υπολοίπων κατά του συγκεκριμένου έργου.
10 11 14 ΒΑΠΕ επιμ
Στην συνάντηση μίλησαν σχετικά με την επικινδυνότητα που υπάρχει στην λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή του Βραχασίου ο Κώστας Δαμιανάκης και η Βάννα Σφακιανάκη Μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Οι ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό την πραγματικότητα και τα σχέδια που υπάρχουν στα σκαριά ώστε αν γίνει η Κρήτη μια τεράστια παραγωγός περιοχή ενέργειας την οποία ουδέποτε θα την χρειαστεί η ίδια αλλά θα την εκμεταλλεύονται οι επενδυτές για να την μοσχοπουλούν σε άλλες περιοχής.  Τα παραδείγματα από άλλες περιοχές όπου έχουν λειτουργήσει παρόμοιες επενδύσεις και τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές πραγματικά δημιουργούν μεγάλη ανησυχία κάνοντας τον κάθε ακροατή να  αναρωτιέται αν όσοι αποφασίζουν για παρόμοιες επενδύσεις έχουν καθόλου υπόψη τους για τι πραγματικά αποφασίζουν.
 
Οι θέσεις εργασίας που επικαλούνται είναι μηδενικές ενώ ίσως απασχοληθούν κάποιοι στην περίοδο κατασκευής των έργων αυτών καθώς στην συνέχεια όλα δουλεύουν αυτόματα, είπε αναφορικά με το θέμα της προσφοράς εργασίας ο Κωστής Δαμιανάκης τονίζοντας ότι μετά τον ήλιο, τον αέρα της Κρήτης τώρα και το νερό και μετά τι; Το ερώτημα δε της Βάννας Σφακιανάκη ακόμα να απαντηθεί. «Θέλουν να δημιουργήσουν υδροηλεκτρικό έργο σε ένα νησί που ΔΕΝ έχει ποταμό, γιατί εδώ;.» ρωτάει η ίδια.
 
Η διαδηλώσεις και οι διαφωνίες θα ενταθούν ενώ είναι κρίσιμο πολύ η τοπικές κοινωνίες να μην σταματήσουν να ενημερώνονται με κάθε τρόπο και μέσο ώστε παρόμοιες ενέργειες όχι απλά να παγώσουν αλλά να ακυρωθούν.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ