in , ,

“Διαδρομές γύρω από λίμνες, μέσα στα δάση, ανάμεσα σε γραφικά χωριά αποκτούν άλλη διάσταση με το ποδήλατο “

Με τον Πρόεδρο του Ποδηλατικού Ομίλου Αγίου Νικολάου, Χρήστο Τζώρτζη,  λίγες μέρες πριν από το 2ο Ποδηλατικό σιρκουί.
 

  • Χρήστο, ως Πρόεδρος  του Ποδηλατικού Ομίλου Αγίου Νικολάου μίλησε μας για αυτόν. Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του;

 
Ήμασταν μια παρέα που κάναμε ποδήλατο. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι αυτή η παρέα έπρεπε  να μεγαλώσει  με έφηβους και παιδιά  ώστε να γίνει μια αθλητική ομάδα και μέσα από αυτή να αναδειχτεί το ποδήλατο περισσότερο.
 

  • Πόσα είναι τα μέλη του και πως θα μπορούσε να έρθει κάποιος στον Όμιλο;

 
Τα μέλη του είναι 40 και η Ακαδημία μας αποτελείτε από 30 παιδιά που εκπαιδεύονται από δύο προπονητές τρεις φορές την βδομάδα ώστε να συμμετέχουν σε αγώνες. Οι εκπαιδευτές πληρώνονται από τον Όμιλο και συγκεκριμένα από τις συνδρομές των παιδιών που είναι 20 ευρώ το μήνα.
 

  • Υπάρχουν Τμήματα στην Ακαδημία ανάλογα με τις ηλικίες των μελών της;

 
Υπάρχουν δύο Τμήματα. Το πρώτο Τμήμα είναι για τους αρχάριους οι οποίοι όταν μάθουν ποδήλατο σωστά τότε παιρνούν στο δεύτερο Τμήμα που είναι και το αγωνιστικό.
 

  • Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το ποδήλατο και να παίρνει μέρος σε αγώνες. Εσείς έχετε ήδη πάρει μέρος σε κάποιους αγώνες;

 
Από επτά χρονών μπορεί ένας ποδηλάτης να πάρει μέρος σε αγώνες. Όσο για την δική μας Ακαδημία έχουμε πάρει μέρος σε αρκετούς τοπικούς αγώνες παίρνοντας μάλιστα πολλά μετάλλια. Με τη νέα χρονιά θα είμαστε και στην ποδηλατική Ομοσπονδία όποτε θα συμμετέχουμε σε πιο επίσημους αγώνες σε όλη την Ελλάδα.  
 

  • Ποια είναι τα ωφέλη από την ποδηλασία; γιατί ποδήλατο και όχι κάτι άλλο;

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που κάποια στιγμή στη ζωή τους δεν έμαθαν να κάνουν ποδήλατο, άρα δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή κόπο και συν τοις άλλοις είναι συνήθως συνδεδεμένο με ανέμελες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.  Μπορούν να το κάνουν όλοι (δεν έχει όριο ηλικίας ή κιλών). Ενδυναμώνει πολλές ομάδες μυών του σώματος. Το ποδήλατο συμβάλλει στην οικολογία και προωθεί ένα περιβάλλον πιο καθαρό, πιο υγιεινό και πιο ποιοτικό. Διαδρομές γύρω από λίμνες, μέσα στα δάση και ανάμεσα σε γραφικά χωριά αποκτούν άλλη διάσταση αν τις γνωρίσει κανείς με το ποδήλατο.

  • Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια πόλη χωρίς υποδομές για τα ποδήλατα. Πιστεύεις ότι έχει προοπτικές να γίνει περισσότερο φιλική ;

Είναι αλήθεια ότι οι δρόμοι μας είναι στενοί και καθόλου φιλικοί για το ποδήλατο. Όμως οι οδηγοί έχουν αρχήσει να μας σέβονται και να μας δίνουν χώρο. Βέβαια είμαστε τόσο κοντά στη φύση που γύρω μας υπάρχουν πολλές διαδρομές για ένα ποδηλάτη.

  • Την Κυριακή διοργανώνετε στην πόλη μας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου το δεύτερο Ποδηλατικό σιρκουί. Ποιοί θα συμμετέχουν;

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν 11 το πρωί και θα τελειώσουν περίπου 2 το μεσημέρι. Θα συμμετέχουν και δικοί μας ποδηλάτες αλλά και αθλητές από όλη την Κρήτη. Τον αγώνα θα στηρίξουν πολλοί εθελοντές και τους ευχαριστούμε γι΄αυτό. Δύο αγώνες διαφορετικής δυναμικής θα πραγματοποιηθούν σε αντίστοιχα δύο διαφορετικές διαδρομές. Και οι δύο διαδρομές θα έχουν κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού (Λιμάνι Αγίου Νικολάου) και θα περάσουν από το πλακόστρωτο της παραλίας Κιτροπλατείας στον Άγιο Νικόλαο.  Η διαδρομή 1 (αγώνας FUN) θα ακολουθήσει την πορεία: Λιμάνι Αγίου Νικολάου, Ιωσήφ Κουνδούρου, Μιχαήλ Σφακιανάκη, Ακτή Παπά Νικολάου Παγκάλου, Θεμιστοκλέους, Λιμάνι Αγίου Νικολάου.  Η διαδρομή 2 (αγώνας ROAD) θα ακολουθήσει την πορεία: Λιμάνι Αγίου Νικολάου, Κων/νου Παλαιολόγου, 28ης Οκτωβρίου, Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, 5ης Μεραρχίας, Κοντογιάννη, Ρούσσου Καπετανάκη, Σοφοκλή Βενιζέλου, Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, Ρούσσου Κούνδουρου, Κων/νου Παλαιολόγου, Μιχαήλ Σφακιανάκη, Ακτή Παπά Νικολάου Παγκάλου, Θεμιστοκλέους, Λιμάνι Αγίου Νικολάου.

  • Πιστεύετε ότι η πόλη μας ωφελείτε από τέτοιου είδους αγώνες;

 
Προβάλετε η πόλη μας μέσα από τέτοιους αγώνες. Μαζί με τους αθλητές έρχονται  οικογένειες , φίλοι τους  που θα κινηθούν μέσα στην πόλη και θα γνωρίσουν τις ομορφιές της.  
 

  • Χρήστο απολαμβάνουμε αρκετές φορές  δικές σου φωτογραφίες στο ΄΄φωνή εν΄΄.  Αλήθεια  τι είναι για σένα η φωτογραφία ;

 
Η φωτογραφία για μένα είναι έκφραση, δημιουργία, μοίρασμα. Είναι το χόμπυ μου. Με τη φωτογραφία ξεφεύγω από την καθημερινότητα. Παίρνω τη φωτογραφική μηχανή και μαζί με το ποδήλατο μου ξεχνιέμαι για ώρες στη φύση.
 

  • Χρήστο εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση του ποδηλατικού σιρκουί και  σ΄ εσένα προσωπικά να συνεχίζεις  να δημιουργείς και να μοιράζεσαι εικόνες, στιγμές με το φωτογραφικό σου φακό.

 
Άννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη