in

Δεν τα λέτε σωστά κε Θραψανιώτη

Με αφορμή όσα ειπώθηκαν από την πλευρά του κυβερνητικού βουλευτή στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, θα ήθελα να δημοσιοποιήσω κάποια στοιχεία που έδωσε ο ΕΦΚΑ σχετικά με την πορεία της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και δημοσιεύονται στη σελίδα ergasianet.gr

Οι μέσες αποδοχές όλων των μισθωτών, είτε αυτοί έχουν συμβάσεις πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης έφτασαν, τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις τα 916 ευρώ/μήνα μεικτά (καθαρά 769 ευρώ). Ο δε μέσος μισθός των μισθωτών με πλήρη απασχόλησης ανήλθε στα 1.137 ευρώ/μήνα, ενώ ο μέσος μισθός όλων όσοι εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης έφτασε μόλις στα 384 ευρώ/μήνα μεικτά.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2017-Νοεμβρίου 2018, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1%, ενώ συνολικά κατά την προηγούμενη 4ετία έπεσε σχεδόν κατά 6%. Έτσι, από τα 974 ευρώ που ήταν το 2015 έπεσε στα 916 ευρώ το 2018. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το «χάσμα» σε σχέση με το 2010, όταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανερχόταν σε 1.263 ευρώ.

Κατά την περίοδο 2015 -2018, εκτός ότι συνεχίστηκε η πτωτική τάση των μέσων αποδοχών των εργαζομένων, συνέχισαν επίσης να αυξάνονται και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σαν ποσοστό του συνόλου των συμβάσεων.

Πλέον, 649.786 μερικώς απασχολούμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με 384 ευρώ /μήνα μικτά (322 ευρώ/μήνα καθαρά). Αντίθετα, το 2015, ανερχόντουσαν σε 519.359 οι μερικώς απασχολούμενοι ενώ ο μέσος μισθός τους ανερχόταν σε 401 ευρώ. Με άλλα λόγια, όχι μόνο αυξήθηκαν ως πλήθος κατά 130.427 (ή 20%), αλλά μειώθηκε και ο μέσος μισθός τους (κατά 4,2%). Στο ίδιο διάστημα, οι πλήρως απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 243.857 (ή 15,6%), ενώ ο μέσος μισθός τους μειώθηκε κατά 5,2%.

Άρα, οι μερικώς απασχολούμενοι αυξήθηκαν αναλογικά περισσότερο σε σχέση με τους πλήρως απασχολούμενους, αλλά ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων μειώθηκε αναλογικά λιγότερο σε σχέση με τους πλήρως απασχολούμενους.

Δυστυχώς τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι το 2018 συνεχίστηκε η πορεία μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και παράλληλα αυξήθηκε η μερική απασχόληση.

Ενδεχομένως με τις οριακές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο (μικρή αύξηση κατώτατου μισθού, επεκτάσεις συλλογικών συμβάσεων) η πορεία μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων να μειωθεί, όμως σε καμιά περίπτωση, όσο εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων δεν μπορεί να προκύψει “επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα” και ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Γι αυτό ως εργαζόμενοι οφείλουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε συνεχώς για αξιοπρεπείς μισθούς, για σχέσεις πλήρους εργασίας και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Διαχρονικά, τίποτα δεν χαρίζεται από καμιά κυβέρνηση, όλα κερδίζονται με αγώνες των εργαζομένων.

Γιώργος Εμμ. Μανουσάκης