in

Δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός, ηττήθηκε 3-0 από τη Μπριζ

Οι πράσινοι κατέρρευσαν στο δεύτερο ημίχρονο και μέσα σε ένα πεντάλεπτο (53′-57′) ουσιαστικά έχασαν την πρόκριση από την καλύτερη Μπριζ που κέρδισε τελικά 3-0. Συνέχεια στα πλέι οφ του Europa για τους πράσινους.

Ξεκίνημα όπως το… προγραμμάτισε
Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο 45λεπτο πήγε το ματς εκεί που ήθελε και επί της ουσίας «κλείδωσε» τη Μπριζ. Οι «πράσινοι» έδωσαν χώρο και χρόνο στους Βέλγους με τη μπάλα στα πόδια και ταυτόχρονα αμύνθηκαν αποτελεσματικά όπως και όταν έπρεπε. Την ίδια ώρα, έψαχναν κάποια καλή αντεπίθεση για το γκολ που θα «καθάριζε» σε ένα μεγάλο βαθμό την πρόκριση. Η Μπριζ είχε μια ανούσια κυκλοφορία της μπάλας και μια συνολικά φλύαρη παρουσία, παίζοντας παράλληλο ποδόσφαιρο. Οι αλληλοκαλύψεις των παικτών του Αναστασίου ήταν σωστές, το πρέσινγκ στο μισό γήπεδο συνεχές, ενώ στα «συν» πρέπει πάντα να υπολογιστεί και η διάθεση των παικτών του Παναθηναϊκού να πάνε πρώτοι πάνω στη μπάλα και να βγουν νικητές στις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες με τους Βέλγους.
Ανούσια και προβλέψιμη Μπριζ
Η δε Μπριζ ξεκίνησε το ματς με σκοπό να πιέσει την άμυνα του «τριφυλλιού» και παρότι γυρόφερνε την περιοχή του Κοτσόλη, δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις ευκαιρίες που θα ήθελε. Στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά επιθετική -κυρίως από τις δύο πτέρυγες- όμως πέρα από 1-2 τελικές προσπάθειες που δεν απείλησαν τον Κοτσόλη, μοναδική ξεκάθαρη ευκαιρία για την ομάδα του Πρεντόμ ήταν η κεφαλιά-άουτ του Ντε Σουτέρ στο 26′ από το ύψος της μικρής περιοχής.
Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες καλές στιγμές μπροστά στην εστία του Μπρουζές, «προειδοποιώντας» μάλιστα από το πρώτο λεπτό, όταν ο Καρέλης έφυγε μόνος στην αντεπίθεση με τον Βέλγο γκολκίπερ να μπλοκάρει το συρτό σουτ που επιχείρησε. Στο 16′ ο Μπρουζές απέκρουσε ξανά ένα καλό σουτ του Νίνη, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό η κεφαλιά του Καρέλη έπειτα από φάουλ του Πράνιτς πέρασε άουτ. Όλα αυτά βεβαίως συνήθως συνέβαιναν στην αντεπίθεση, αφού η κατοχή της μπάλας έφτασε για τους γηπεδούχους το ποσοστό του 63% στο μισάωρο του αγώνα. Όπως όμως προαναφέρθηκε, οι Βέλγοι απλώς φλυαρούσαν με τη μπάλα στα πόδια αφού η πράσινη άμυνα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Ξεκάθαρες ευκαιρίες στο «κλείσιμο» του ημιχρόνου
Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου 45λεπτου, μάλιστα, η ομάδα του Αναστασίου ισορρόπησε ακόμη περισσότερο το ματς, καταφέρνοντας να κρατήσει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της και να απειλήσει ξεκάθαρα πλέον την βελγική εστία έχοντας τρεις καλές στιγμές στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου. Με τη συμπλήρωση 45 λεπτών, ο Μπεργκ δεν έπιασε καλή πρώτη κεφαλιά μετά από σέντρα από αριστερά, ενώ ούτε ο Καρέλης κατάφερε να σουτάρει σωστά από τα δύο μέτρα μετά το λάθος διώξιμο του τερματοφύλακα της Μπριζ, αφού κλείστηκε τελευταία στιγμή από τους αμυντικούς. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Ζέκα έφυγε στην αντεπίθεση και έβγαλε την κάθετη για τον Καρέλη, με το σουτ του διεθνή επιθετικού να κοντράρει και να καταλήγει κόρνερ.
Το πρώτο μέρος έκλεισε με ένα πολύ καλό σουτ του Νίνη από την αριστερή γωνία της περιοχής, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Μπρουζές και τον Παναθηναϊκό να έχει κάνει επί της ουσίας ένα πολύ καλό πρώτο μέρος στο οποίο πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε: κατ’ αρχάς δεν απειλήθηκε και έπειτα βρήκε τις καλές φάσεις για να απειλήσει με ένα εκτός έδρας γκολ που θα… καθάριζε τη μπουγάδα.
Ανατροπή σκηνικού… απ’ το πουθενά
Μετά το σχεδόν αψεγάδιαστο πρώτο ημίχρονο για τον Παναθηναϊκό και παρά το γεγονός πως ακόμη και οι πρώτες δύο καλές στιγμές στο δεύτερο μέρος ήταν ξανά για λογαριασμό του (σ.σ. σουτ Καρέλη στο 46′ και συνδυασμός Μπεργκ-Καρέλη στο 50′), όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις όλα άλλαξαν στο… ξαφνικό και μέσα σε τέσσερα λεπτά. Στο 53′ ο Ντίερκς έβγαλε από τα αριστερά την τέλεια διαγώνια σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι και ο επερχόμενος δεξιός μπακ των Βέλγων, Κόουλς, νίκησε στον αέρα τον Ζέκα και τον Κοτσόλη με μια «καρφωτή» κεφαλιά για το 1-0. Λάθος και του Πράνιτς σε αυτή τη φάση, αφού ο Κροάτης ήταν εντελώς εκτός θέσης σε οργανωμένη επίθεση του αντιπάλου με συνέπεια να υπάρχει τεράστιο κενό στην αριστερή πλευρά άμυνας της ομάδας του.
Άδοξο «τέλος» με… κόντρα
Στη φάση του 57′, η Μπριζ ευτύχησε να βρει γρήγορα γρήγορα και το ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης που έψαχνε σε μια φάση που η τύχη γύρισε την πλάτη στον Παναθηναϊκό. Ο Βάσκεθ εκτέλεσε απευθείας φάουλ, η μπάλα βρήκε στον αριστερό ώμο του μοναδικού παίκτη που πήδηξε από το πράσινο τείχος, του Βέμερ και κατέληξε στην αριστερή γωνία του Κοτσόλη ο οποίος δεν είχε τύχη αφού είχε κάνει κίνηση προς την αντίθετη πλευρά.
«Άλλο» ματς και παρά
Μετά το 2-0 και από τη στιγμή που στο 62′ η κεφαλιά του Καρέλη βρήκε στο πάνω μέρος της συμβολής των δοκαριών του Μπρουζές, προφανώς μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα, η Μπριζ ήταν η μοναδική ομάδα που υπήρχε στο γήπεδο. Με δύο γκολ στην τσέπη, η Μπριζ ήταν και πάλι η… περσινή Μπριζ, μια εντελώς διαφορετική ομάδα σε σχέση με την πρώτη ώρα αγώνα, αφού πλέον είχε αποτινάξει από πάνω της και τον… βραχνά του άγχους.
Στο 63′ ο Κοτσόλης έκανε σωτήρια επέμβαση στο σουτ του Ντε Σουτέρ στην αντεπίθεση, ενώ το σου του ίδιου παίκτ στο 69′ πέρασε ελάχιστα άουτ. Στο ίδιο διάστημα, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει απογοητευτεί πλήρως, δεν μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα ούτε στο ελάχιστο και φυσικά ουδέποτε απείλησε μέχρι το τέλος. Το χειρότερο για την ομάδα του Αναστασίου ήταν ότι έδειξε πως απλώς μετά από ένα σημείο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τους Βέλγους που έφτασαν σε μια δίκαιη πρόκριση.
Πικρό φινάλε
Το σκηνικό της απογοήτευσης ολοκληρώθηκε στο 82′, στην οποία φάνηκε ότι πλέον οι «πράσινοι» είχαν… παραδώσει πνεύμα. Ο σκόρερ του 1-0 Κόουλς, έκανε ότι ήθελε από τα δεξιά με αντίπαλο τον Πράνιτς, έβγαλε πολύ εύκολα μια συρτή σέντρα σημαδεύοντας ακριβώς εκεί που ήθελε: στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού. Ο Ουλαρέ ήταν αυτός που έκανε την κίνηση μέσα στην περιοχή, πρόλαβε τους αμυντικούς και έφτασε πρώτος στην πορεία της μπάλας, γράφοντας το τελικό 3-0 με ένα ωραίο συρτό πλασέ που κατέληξε στη δεξιά γωνία του Κοτσόλη.
Μια δίκαιη νίκη, μια δίκαιη πρόκριση για τη Μπριζ που συνολικά ήταν καλύτερη από τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έκαναν ότι μπορούσαν και στα δύο ματς, πλήρωσαν τα δικά τους λάθη και τα εύκολα γκολ που έφαγαν, ενώ στο Βέλγιο φάνηκε πως δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν το ματς όταν «στράβωσε». Πλέον, η ομάδα του Αναστασίου πρέπει να κοιτάξει μπροστά, να ξεπεράσει ψυχολογικά τον αποκλεισμό και να πάει πλέον στα play-off του Europa League πανέτοιμη για να διεκδικήσει πλέον την παρουσία της στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Μπριζ (Μισέλ Πρεντόμ): Μπρουζές, Ντουάρτε, Κόουλς, Ντε Μποκ, Μέχελε, Σίμονς, Βάσκεθ (84′ Βανάκεν), Βόρμερ, Ντε Σουτέρ (77′ Ουλαρέ), Ντιαμπί, Ντίερκς (66′ Μ’Μπομπό).
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Κουτρουμπής (Πέτριτς 60′), Τριανταφυλλόπουλος, Ταυλαρίδης, Λαγός, Ζέκα, Βέμερ, Νίνης (73′ Λουντ), Πράνιτς, Μπεργκ, Καρέλης (73′ Κλωναρίδης).
Διαιτητής: Στέφαν Γιοχάνεσον (Σουηδία)
Βοηθοί: Μεχμέτ Κουλούμ (Σουηδία), Μάγκνους Σγιέμπλομ (Σουηδία)
Τέταρτος: Μοχάμεντ Αλ-Χακίμ (Σουηδία)

ΠΗΓΗ: sdna.gr