in ,

Δήμαρχοι του Λασιθίου ζητούν προσλήψεις

Περισσότεροι από σαράντα δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ζητούν την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων τους, οι οποίες πλήττονται από έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων.
Από τον δήμο Σουφλίου μέχρι τον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και από τον δήμο Κόνιτσας μέχρι τον δήμο Ρόδου, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν προσλήψεις. Τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι οι ελλείψεις, ιδιαίτερα στις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, δεν επιτρέπουν να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν σε Ελλάδα και ΕΕ και να προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων τα οποία χρειάζονται οι περιοχές και οι δημότες τους.
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός
Με την αποστελέχωση που υπάρχει, αν μιλήσω για τον δήμο Αγίου Νικολάου, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχουν πάρει σύνταξη 47 άνθρωποι, που σημαίνει ότι το προσωπικό του δήμου έχει μειωθεί κατά 22%, την ώρα που η δυνατότητα η οποία θεωρητικά υπήρχε, (πέντε συνταξιοδοτούνταν ένας προσλαμβάνονταν) δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Άρα είχαμε μόνο χάσιμο υπαλλήλων χωρίς τη δυνατότητα στοιχειώδους αντικατάστασης τους. Με την ενίσχυση δε της γραφειοκρατίας, σε σχέση με την υλοποίηση έργων προμηθειών, μελετών κλπ, η ανάγκη πρόσθετου προσωπικού είναι επιβεβλημένη. Οι τομείς που απασχολούν είναι κυρίως ο τεχνικός τομέας, καθώς πλέον τα ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτούν μελέτες υψηλού επιπέδου για να έχεις τη δυνατότητα να διασφαλίσεις τις χρηματοδοτήσεις. «Αγκάθι» αποτελεί και ο τομέας της καθαριότητας όπου με τον πολύ άσχημο τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα της πρόσληψης των υπαλλήλων, ουσιαστικά έχει αφήσει τους δήμους χωρίς μόνιμο προσωπικό. Για τον δήμο Αγίου Νικολάου ήταν πέρυσι 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές, να προσληφθούν 25 μόνιμοι και από αυτούς τους 25 μέχρι σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχουν έρθει όλοι και όλοι, οκτώ. Αυτό οφείλεται στην ενιαία κατανομή που έγινε και προέκυπταν στον Άγιο Νικόλαο εργάτες καθαριότητας από την Κοζάνη ή τα Τρίκαλα. Οι άνθρωποι, παραιτούνταν, αλλά για να πάμε στον επόμενο έπρεπε να γίνει ανασύνταξη του πίνακα και ούτω καθ’ εξής…».
 
Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης
Για τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου η πρόσληψη τακτικού, μόνιμου προσωπικού δεν είναι απλά μια ανάγκη αλλά απαίτηση. Ο αριθμός των λιγοστών στελεχών δεν είναι ο αριθμός που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να λειτουργεί σωστά ο δήμος και να εξυπηρετούνται οι δημότες, παρά την προσπάθεια των εργαζομένων. Εμείς διαθέτουμε μόνο πέντε μόνιμα στελέχη και υπάρχει μόνιμος υπάλληλος που έχει 40 αρμοδιότητες! Άρα, είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού ειδικά στους ορεινούς και μικρούς δήμους που έχουν υποστελεχωθεί από την εφαρμογή του μνημονίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα στελέχη. Γιατί τα στελέχη θα τρέξουν τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία προκειμένου να γίνουν έργα και μελέτες. Κι όλο αυτό επιβάλλεται να συνδεθεί και με την ανεργία των πτυχιούχων. Χιλιάδες νέοι που έχουν τις γνώσεις και λόγω ανεργίας κάνουν ένα σωρό άλλες δουλειές ή και είναι άνεργοι, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες. Η πρόσληψη προσωπικού στους ΟΤΑ θα μπορούσε να βοηθήσει και στη μείωση της ανεργίας.