in , , ,

Να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ ζητούν οι Δήμαρχοι και η Αντιπεριφερειάρχης

Να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την διαδικασία κατασκευής του Β.Ο.Α.Κ, ζητούν μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που συνέταξαν από κοινού οι τέσσερις δήμαρχοι του Νομού Λασιθίου, κ.κ. Αντ. Ζερβός, Γ.Στεφανάκης,Θ.Καλαντζάκης, Θ.Πατεράκης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Π. Πετράκη καθώς και οι πρόεδροι των : Επιμελητηρίου – Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ.κ. Θ.Χαριτάκης, Μ. Πεπόνης, μετά την συνάντηση που πραγματοποίησαν την 14η Αυγούστου, στο δήμο Αγίου Νικολάου με αφορμή το ζήτημα της διαχείρισης του οδικού άξονα, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντ. Ζερβός, το υπόμνημα αυτό, έρχεται ώς συνέχεια της κοινής απόφασης που ελήφθει την 14η  Αυγούστου 2017, παρουσία όλων των προαναφερομένων, βάση του οποίου διατυπώνεται το αίτημα για την συνάντηση των αιρετών της αυτοδιοίκησης αλλά και των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων με τον πρωθυπουργό,προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο φλέγον ζήτημα που έχει ανακύψει και έχει προκαλέσει έντονη λαική δυσαρέσκεια.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε  η συνάντηση της 14ης Αυγούστου, είχε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια ζητούμε -είπε – να πληροφορηθούμε από τον πρωθυπουργό τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα αυτό, δεδομένου ότι όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας (ύπαρξη μελετών στο Λασίθι) ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την ορθότητα των κινήσεων τόσο των δήμων όσο και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, για την ενιαία λογική που θα πρέπει να υπάρξει στην διαχείριση του Βόρειου Οδικού Άξονα σε επίπεδο Κρήτης,  έξω από τεχνοκρατικά στοιχεία και μικροπολιτικές σκοπιμότητες που “τεμαχίζουν” τον ΒΟΑΚ , δίδοντας την δυνατότητα στην προκειμένη περίπτωση να ξεκινήσουν όπως διαφαίνεται τ΄ αποδοτικά κομμάτια του άξονα και να μείνουν στην “μοίρα” τους τα υπόλοιπα, χωρίς σαφή και συγκεκριμένο προγραμματισμό !

Ακολουθεί το κείμενο του υπομνήματος.

Κε Πρωθυπουργέ ,
 
Με ιδιαίτερη έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της κυβέρνησής σας που αφορά την διαδικασία κατασκευής του ΒΟΑΚ .
 
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο σχεδιασμός της υλοποίησης του ΒΟΑΚ σε όλη την έκταση του νησιού ( Από Χανιά μέχρι Σητεία ) που ανακοινώσατε πέρυσι κατά την επίσκεψή σας στον Νομό , μάλλον οδηγείται στις καλένδες και μας υποχρεώνει να διαμαρτυρηθούμε για την κατάφορη αδικία σε βάρος της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου αφού η Κρήτη πλέον χωρίζεται , ντεφάκτο , σε δύο τμήματα διατηρώντας το σημαντικό έλλειμμα ανάπτυξης του Λασιθίου που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις .
 
Οι εμφανιζόμενες δικαιολογίες, περί ανυπαρξίας μελετών στο Λασίθι, προφανώς δεν ευσταθούν αφού είναι γνωστό ότι το επίπεδο των υφισταμένων μελετών για όλο τον ΒΟΑΚ είναι περίπου το ίδιο . Μάλιστα υπάρχουν τμήματα στο Λασίθι με εγκεκριμένες ΑΕΠΟ ( Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος και Καλό Χωρίο – Γέφυρα Φρουζή ) που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα, και τμήματα (Γέφυρα Φρουζή – Παχειά Άμμος) και (Καβούσι – Χαμέζι) των οποίων οι μελέτες είναι σε προχωρημένο στάδιο.
 
Ζητούμε λοιπόν συνάντηση μαζί σας για να δοθεί οριστική λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα που προκαλεί έντονη λαϊκή αντίδραση .
Αντιλαμβανόμαστε τον μεγάλο φόρτο των υποχρεώσεων σας, αλλά θεωρούμε ότι είναι εξ ίσου σημαντικό να αποσαφηνισθεί αν η περσινή εξαγγελία σας εξακολουθεί να ισχύει και πως θα υλοποιηθεί .
 

Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου
Πετράκη Πελαγία
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Ζερβός Εμμ. Αντώνιος
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας
Καλαντζάκης Θεοδόσιος
Ο Δήμαρχος Σητείας
Πατεράκης Θεόδωρος
Ο Δήμαρχος Οροπεδίου
Στεφανάκης Ιωάννης
Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου
Λασιθίου
Χαριτάκης Θωμάς
Ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου
Λασιθίου
Πεπόνης  Εμμανουήλ