in

Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη, υποψήφιου του ΚΚΕ στο Νομό Λασιθίου

Αρκετά κράτησε η ληστεία των τραπεζών, ο εμπαιγμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η νέα κοροιδια του ΣΥΡΙΖΑ! Μόνο οι θέσεις του ΚΚΕ και η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή ανακουφίζουν τα λαικά στρώματα από τα χρέη. Αφορά τις εργατικές – λαικές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Τους φτωχούς αγρότες, επαγγελματίες και έμπορους.

Οσα υπόσχονταν για ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαικών νοικοκυριών, φτωχών αγορτών, αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ αποδεικνύονται ψέμματα. Οι θέσεις τους φανερώνουν ότι δε νοιάζονται για το πώς θα απαλλάξουν τα λαικά στρώματα από το βραχνά του τραπεζικού χρέους, αλλά για το πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων.
Αυτό το στόχο υπηρετούν:
– και τα σχέδια των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπου τα χρέη δε διαγράφονται, αλλά μετατοπίζονται ή επιμηκύνονται ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξή τους.
– και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προτείνει καμιά διαγραφή χρεών για τα λαικά στρώματα. Αποκαλυπτικό για το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που παρουσίασε ως <<Νέα Σεισάχθεια>> είναι ότι το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, σε τράπεζες – φόρους και ασφαλιστικούς μηχανισμούς, να μην ξεπερνά το 33% του εισοδήματός του! Για πλειστηριασμούς προτείνει μόνο αναβολή, ενώ ο ρόλος του <<δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρησης>>, που εξήγγειλε, θα είναι να μεταφέρει το ιδιωτικό χρέος, που είναι αδύνατο να εισπραχθεί, στις πλάτες του λαού !
Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ παλεύει έχοντας τα εξής αιτήματα:
Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
Αναστολή της πληρωμής για τους άνεργους για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία.
Διαγραφή τόκων από την οφειλή των λαικών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν.
Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
Μείωση των οφειλών των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαικών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων.
Περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου.
 
Η ισχυροποιήση του ΚΚΕ είναι μοναδική εγγύηση για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών που  υποφέρουν από τη φοροεπιδρομή και τα χρέη. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας για να ανακτήσουμε τις μεγάλες απώλειες που είχαμε την τελευταία 5ετία.
Για να δυναμώσουμε τη λαική πάλη και συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.
Για να ανοίξουμε το δρόμο για τη μοναδική λύση υπέρ του λαού, για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι σύγχρονες ανάγκες μας με λαική εξουσία.
Καλώ την 25η Γενάρη σε υπερψήφιση του ΚΚΕ.
Σίμος Συμεωνίδης, οικονομολόγος και υποψήφιος με το ΚΚΕ στο Νομό Λασιθίου.