in

Γυναίκα από την Αργολίδα το πρώτο θύμα από τον ιό του δυτικού Νείλου

Τη ζωή της έχασε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Αργολίδα που είχε προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών.
Η άτυχη γυναίκα εμφάνισε εγκεφαλίτιδα ωστόσο παρά την σκληρή μάχη που έδωσε δεν τα κατάφερε. Την ίδια ώρα, ακόμη δυο άτομα εμφανίζεται να έχουν μολυνθεί από τον ιό και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων ο ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εγκεφαλίτιδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι σήμερα 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
newpost.gr