in

«Αιφνιδιαστικές οι αλλαγές στα δημοτικά» διαμαρτύρονται οι δάσκαλοι – «Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος» απαντά το υπουργείο Παιδείας

Πολλές αλλαγές στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Πολίτη, «στόχος του είναι να δώσει όσο περισσότερες αρμοδιότητες γίνεται στο σύλλογο διδασκόντων, για να αντιμετωπίζουν λειτουργικά ζητήματα του σχολείου. Καινοτόμο σημείο είναι ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται ενιαία η λειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων».
Οι δάσκαλοι, πάντως, δια του προέδρου της ΔΟΕΘανάση Κικίνη, που μίλησε στο newpost.gr, κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό:
«Το υπουργείο δεν έκανε κανένα διάλογο, ως όφειλε. Κατά την προσφιλή τακτική η κυβέρνηση έφερε ένα ΦΕΚ που ρυθμίζει τη λειτουργία των σχολείων, σε περίοδο διακοπών. Επί της ουσίας ενσωματώνει τις υπουργικές αποφάσεις του Νίκου Φίλη, τις οποίες η Ομοσπονδία έχει καταγγείλει. Για εμάς είναι προβληματικό οτιδήποτε θεσπίζεται χωρίς προηγούμενη συζήτηση».
Μέσω του newpost.gr ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαντά πως ο πιο δόκιμος χρόνος για αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων είναι το καλοκαίρι. «Σε ένα μήνα ξεκινούν τα σχολεία, το Προεδρικό Διάταγμα έπρεπε να εκδοθεί σε εύλογο χρόνο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.  Θα μπορούσε να έρθει και τον Μάιο αλλά θα μπέρδευε γιατί υπήρχε σε ισχύ το προηγούμενο».

Σημαιοφόρος ο πιο… τυχερός και όχι ο πιο καλός μαθητής

Το σημείο αιχμής είναι ο τρόπος επιλογής των σημαιοφόρων και παραστατώνστις σχολικές παρελάσεις.
Το ΠΔ προβλέπει στα δημοτικά σχολεία να γίνεται κλήρωση. Το υπουργείο κατηγορείται ότι επιδεικνύει συμπλεγματικές συμπεριφορές έναντι της αριστείας.
Το συγκεκριμένο άρθρο έχει διχάσει, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.grκαι τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, καθώς ορισμένοι δάσκαλοι συμφωνούν με το σκεπτικό των συντακτών, όπως το περιγράφει ο Γιώργος Πολίτης:
«Δημιουργείται σε παιδάκια δημοτικού ένα κλίμα ανταγωνισμού που δεν βοηθάει κάπου. Οι σχολικές μονάδες μπορούν να βρούν διαδικασίες βράβευσης των άριστων μαθητών και όχι σε επίπεδο συμβόλων. Οδηγούμε γονείς και μαθητές σε βαθμοθηρία για να γίνουν σημαιοφόροι. Ας μην γίνεται αυτό απο το δημοτικό». 
Στην άλλη πλευρά υπάρχουν κι εκείνοι που διαφωνούν με την κλήρωση, όπως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικίνης, ο οποίος όμως επιφυλάσσεται να μιλήσει για το θέμα αφού συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και βγάλει μια συλλογική απόφαση.
Την ίδια ώρα και οι γονείς δηλώνουν αιφνιδιασμένοι. Όπως είπε στο newpost.gr ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονένω-Κηδεμόνων, Δημήτρης Λάμπρου:
«Δεν έχουμε ενημερωθεί για το προεδρικό διάταγμα. Σίγουρα δεν είναι μείζον το πώς θα γίνονται οι παρελάσεις. Πρέπει να το δούμε συνολικά, τώρα είμαστε σε διακοπές. Μόλις ενημερωθούμε θα είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε».
newpost.gr