in ,

«ΒΙΟΣ ΑΝΕΟΡΤΑΣΤΟΣ, ΜΑΚΡΑ ΟΔΟΣ ΑΠΑΝΔΟΚΕΥΤΟΣ»

Το «Μένουμε στο Σπίτι»  είναι το νέο σύνθημα των ημερών  μας, αλλά  και του Πασχαλινού εορτασμού. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε μας ανάγκασε να περνούμε  πολύ περισσότερο χρόνο από ποτέ στο σπίτι μας. Αυτή τη χρονιά όμως, λόγω της πανδημίας του νέου κορωναϊού, θα εορτάσουμε και ένα διαφορετικό Πάσχα, πολύ πιο «κλειστό» και λιγότερο εορταστικό.

Για την Ορθοδοξία η περίοδος του Πάσχα αρχίζει με τη Σαρακοστή, μακρά περίοδο σωματικής ψυχικής και πνευματικής προετοιμασίας, για το καινούργιο που συμβαίνει κάθε χρόνο. «Πάσχα το καινόν», και «πανήγυρις πανηγύρεων», σύμφωνα με τους πασχαλινούς ύμνους, αποτελεί για τον ελληνικό λαό λαμπρή ημέρα, καθώς και η φύση βρίσκεται στην πιο καλή της εποχή. Για αυτό το λόγο η Λαμπρή είναι η δική μας μεγάλη γιορτή. Κι έρχεται στην καλύτερη ώρα του χρόνου, όταν η ελληνική φύση σφύζει από ζωή, με τα αμέτρητα χρώματα και αρώματα του τόπου μας

 Οι Έλληνες είναι λαός φιλέορτος. Έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει το αρχαίο ρητό που αποδίδεται στον Δημόκριτο: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος». Έτσι θα έμοιαζε η ζωή μας χωρίς γιορτές. Σαν ατέλειωτο οδοιπορικό χωρίς πανδοχείο για ξεκούραση. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον ιερό χρόνο και τα έθιμα που τον συγκινούσαν από την αυγή του πολιτισμού.

 

Τούτες τις μέρες, με την Άνοιξη να υφαίνει τα χιλιάδες χρώματα  στης γης το στημόνι, στρέφομε το νου μας στις ακατάλυτες αξίες του πολιτισμού και της παράδοσης μας. Ο λαϊκός  μας πολιτισμός διάλεξε δώρα παμπάλαια, το σιτάρι και το ψωμί για να εκφράσει το βαθύτερο νόημα της μεγάλης γιορτής. Ο αρχαίος ποιητής Θεόκριτος, γράφει πως οι γυναίκες έπλαθαν κάθε χρόνο, την εποχή που αναστηνόταν, ο δικός τους Θεός, «αρτίδια πλασμένα με τέχνη σε σχήματα ερπετών της γης και πουλιών…» Το ίδιο έκαναν και οι δικές μας γιαγιάδες και οι δικές μας μανάδες. Έπλαθαν τα προζυμένια ψωμιά στολισμένα περίτεχνα με τα κόκκινα αυγά στη μέση, άλλο σημαντικό σύμβολο και αυτό της Ανάστασης.  Τους έδιναν και ονόματα, λαμπροκούλουρα, κουκνίκους, κουκουβάγιες, και τα πρόσφεραν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Δεν ήταν όμως αυτά τα λαμπριάτικα ψωμιά, απλά πασχαλινά δώρα. Ήταν η σπουδαία τελετουργία που μετέφερε στις επόμενες γενιές τις αξίες του πολιτιστικής μας παράδοσης, που ήξερε να δίνει μορφή στις έννοιες, να δίνει μορφή στις ευχές, όπως ήξερε να ξεχωρίζει το αιώνιο και πολύτιμο από το πρόσκαιρο και το ευτελές …. όσο πολύτιμο είναι το ψωμί τόσο το καθημερινό όσο και το γιορτινό.
Τα χέρια των γυναικών εμπιστεύτηκε ο πολιτισμός μας για να διατηρήσει τις αξίες του. Ίσως επειδή οι γυναίκες, που ζεσταίνουν στην αγκαλιά τους την κάθε καινούργια ζωή, μπορούν να κρατήσουν καλύτερα τα ιερά της παράδοσης.
Αυτήν την ώρα με έχουν ήδη κατακλύσει οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα γλυκά. Με τις αισθήσεις όλες σε εγρήγορση, αναστοχάζομαι νοσταλγικά τα παιδικά χρόνια , τότε που μοσχοβολούσε ολόκληρη η γειτονιά μας με τις γνώριμες μυρωδιές από το φούρνο της γειτονιάς αλλά και τους λεμονανθούς από τους κήπους της.
Με την ελπίδα πως αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα, με ξεχωριστή χαρά ας ανασύρουμε από τα τετράδια των μαμάδων μας, τις επώνυμες…. δοκιμασμένες συνταγές τους, για τα τσουρεκάκια, τα καλτσούνια, τα γαλατερά ψωμιά και όλες τις άλλες νοστιμιές που θα μας ανεβάσουν τη διάθεση και θα  μοσχοβολήσουν με κανέλα και μαστίχα τα σπίτια μας, ξοδεύοντας δημιουργικά τον απεριόριστο χρόνο που έχουμε, κάτι που είχαμε στερηθεί ανεπαισθήτως, μέσα σε μια προβληματική καθημερινότητα…..
 
Εύχομαι από καρδιάς, Καλό Πάσχα σε όλο τον κόσμο, στα μέλη, τους δασκάλους και συνεργάτες, τους μαθητές και τους φίλους του Λυκείου των Ελληνίδων, με χαμόγελο, αισιοδοξία, αγάπη και κυρίως ΥΓΕΙΑ!!!!  Με την πεποίθησή ότι η πνευματική σημασία της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης θα είναι και φέτος εξίσου δυνατή παρά τη δύσκολη συγκυρία.
Το θείο φως της Ανάστασης να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, και να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές τους. Οι συμβολισμοί της μεγάλης γιορτής δείχνουν το δρόμο…. Με αλληλεγγύη, αγάπη, ανεκτικότητα και αισιοδοξία, να «χτίζουμε» καθημερινά την ανάσταση του τόπου μας.
Αρκεί να το θελήσουμε και να το επιδιώξουμε….

Για το Δ.Σ. του ΛτΕ Αγίου Νικολάου

Η  Πρόεδρος

Παρούλα Κουτσάκη