in

«Βαμμένο με αίμα» το δημοψήφισμα στην Ισπανία: Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας – Τουλάχιστον 460 οι τραυματίες – Τα βίντεο της ντροπής! [VIDEO – PICS]

Αφού έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους με προληπτικά μέτρα καταστολής και διώξεις οι ισπανικές αρχές κατέφυγαν στην αστυνομική βίαγια να εμποδίσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Με τα έως τώρα δεδομένα τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη Βαρκελώνη, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
«Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε.

Catalonia Independence Referendum (01/10/2017) spanish "democracy" clashes police brutality


Σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο δήλωσε πως το δημοψήφισμα έχει καταλήξει μια φάρσα.
Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε. Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».
Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πλαστικές σφαίρες και… αίμα

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον πλήθους στη Βαρκελώνη σε μία ακραία έκφραση της αστυνομικής βίας.
Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελόνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ramón Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες και αρκετοί ήταν αυτοί που τραυματίστηκαν. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία δήλωσαν ότι υπάρχουν 38 τραυματίες, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς.

Ωστόσο, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους: Αστυνομικοί έσερναν βίαια τον κόσμο που ήθελε να ψηφίσει, ακόμα και παιδιά που ήταν μαζί με τους γονείς τους, ενώ επιτέθηκαν ακόμα και σε ηλικιωμένους.
Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.


Protesters push back against Police during Catalan Referendum, Spain 10/1/17


Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα.

Catalonia People Brutalized by U$-backed Spain Holice For Trying To Vote Independence


Παρά την ένταση και τα επεισόδια, ωστόσο, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία δήλωσε ότι ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά και ζήτησε την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς “γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας.”
Αναμένεται, δε, εκατομμύρια κατοίκων της Καταλονίας αναμένεται να ψηφίσουν στη σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρακούοντας την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Spain: Police storms into polling station as govt. tightens grip on Catalan vote


Η κυβέρνηση της Καταλονίας, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σήμερα το βράδυ.

Η αστυνομία είχε περικυκλώσει το αθλητικό κέντρο όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ, σύμφωνα με το ΑFP, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο Πουτζεμόντ ψήφισε σε άλλο εκλογικό κέντρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο: ”Η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί “αδικαιολόγητη χρήση βίας,” ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία”.

 
”Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα”, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: newpost.gr