in , ,

Αυτοί δεν αρνήθηκαν να παίξουν σε χωριό! Οι «βεντέτες” του ΔΗΠΕΘΕΚ δεν μπορούν…video

Στο θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης” στο χωριό Εμπρόσνερος στον Αποκόρωνα, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Δημήτρης Πιατάς, ξεδίπλωσαν το πηγαίο ταλέντο τους και έκαναν τον κόσμο να ξεχαστεί για λίγο και να γελάσει, μέσα από την κωμωδία «Βάτραχοι” του Αριστοφάνη.
Σε ένα… χωριό ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους στην Κρήτη, αφού προηγουμένως έπαιξαν στην Τεχνόπολη στο Ηράκλειο και στη Φορτέτζα στο Ρέθυμνο.
Σε ένα χωριό, που κάποιοι άλλοι αρνούνται να παίξουν!

Σε ένα χωριό, με ελάχιστα έως καθόλου σκηνικά, που κάποιοι άλλοι αρνούνται να παίξουν!
Σε ένα χωριό, όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδη καμαρίνια, που κάποιοι άλλοι αρνούνται να παίξουν!
Σε ένα χωριό…
Αλλά ποιος ασχολείται με… άσημους ηθοποιούς, όπως οι τέσσερις που προαναφέραμε, όταν έχουμε τις «ντίβες” του ΔΗΠΕΘΕΚ που μας αποκαλούν άσχετους και προσκυνάνε τον… πορσελάνινο θεό -όντας «θεοί” και αυτοί- οι οποίοι απευθύνονται σε χωριαταραίους επαρχιώτες;
Έτσι δεν είναι;
Απολαύστε λοιπόν έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, όσοι δεν μπορέσατε να πάτε, μέσα από την σελίδα του Δήμου Αποκορώνου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λίγο από τους «Βάτραχους” του Αριστοφάνη, στο θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης” στο Εμπρόσνερο.

 

πηγη parakritika.gr
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Μία από τις ευρηματικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι «Βάτραχοι» Βατράχους θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο και σε καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα την θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2018, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου με τους Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά και Αντώνη Καφετζόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Στην κωμωδία που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ., ο Διόνυσος, απογοητευμένος από την πενία των δραμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω ένα μεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την Πόλη από την παρακμή. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, ορίζοντας διαιτητή τον ίδιο τον Πλούτωνα, ώστε ο καλύτερος εκ των δύο να επιστρέψει. Και καλύτερος για τον Αριστοφάνη, που σατιρίζει ανελέητα τα νεωτερικά ήθη, άρα και τον τότε εκπρόσωπό τους Ευριπίδη αναδεικνύεται ο Αισχύλος. Ο Αισχύλος θα είναι ο νικητής.
Σημείωμα του σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου: Στους Βατράχους ο Αριστοφάνης ξεδιπλώνει στην ορχήστρα μια φαντασμαγορική νέκυια, σαν άλλος Οδυσσέας, που αναζητά τον δρόμο για την ουτοπική Ιθάκη του….

  • Πρέπει κανείς να μάθει τι είναι θάνατος, για να φέρει σε πέρας την ζωή του….
  • Πρέπει να συνειδητοποιήσει η πόλις τις απουσίες της, για να είναι παρούσα ως πόλις….
  • Πρέπει να καταβυθιστεί στον ξένο κόσμο του Άδη, για να κατακτήσει την ταυτότητά της….

Ο θεός Διόνυσος μασκαρεμένος σε Ηρακλή θα κατεβεί στον Άδη, για να φέρει στη γη τον Ευριπίδη, αφού η Αθήνα δεν έχει πια έναν τουλάχιστον μεγάλο ποιητή. Το ταξίδι αυτό, αν και γίνεται μέσα στον επιβλητικό ζόφο του κόσμου των ψυχών, διαθέτει την ευθυμία μιας ψυχαγωγικής περιήγησης, η οποία αγγίζει τα όρια του μεσαιωνικού καρναβαλιού.
Ο Διόνυσος δεν κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει στον κόσμο ούτε κάποιον παλιό-καλό πολιτικό ούτε κάποιον παλιό-καλό φιλόσοφο ή στρατηγό. Κατεβαίνει για να φέρει έναν δραματικό ποιητή. Είναι προφανές πως ο Αριστοφάνης θεωρεί την ποίηση και το θέατρο το μόνο φάρμακο για να σώσει την χώρα από την παρακμή. Περίεργο πραγματικά, με τα δικά μας δεδομένα.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία:  Κώστας Φιλίππογλου. Μετάφραση:  Γιώργος Μπλάνας. Βοηθός σκηνοθέτις : Γιώτα Σερεμέτη. Σκηνικά – κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου. Κίνηση: Σοφία Πάσχου. Μουσική: Νίκος Γαλενιανός. Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη. Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος.
Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):  Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και ο Αντώνης Καφετζόπουλος
Μαζί τους οι:  Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Δημήτρης Δρόσος, Ειρήνη Μπούνταλη, Φοίβος Συμεωνίδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Μουσικοί – perfomers: Σταμάτης Πασόπουλος- Christoph Blum
Στο χορό συμμετέχει όλος ο θίασος.