in

Απελευθέρωση απολύσεων και απώλεια μίας σύνταξης το χρόνο ζητούν οι δανειστές

Αντιμέτωπη με μία διπλή “πολιορκία” βρίσκεται η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Από τη μια μεριά, οι θεσμοί δεν δέχονται κανένα αίτημα, μεταξύ όσων θέτει η ελληνική πλευρά σε σχέση με το νέο εργασιακό (πχ επαναφορά κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων) και το συνταξιοδοτικό (“πάγωμα” και όχι μείωση των συντάξεων), επιμένοντας στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και σε περικοπές 7% στις μισές κύριες συντάξεις, οι οποίες ισοδυναμούν με την απώλεια μίας σύνταξης σε ετήσια βάση.

Από την άλλη μεριά, η πορεία της “ασφαλιστικής μεταρρύθμισης” Κατρούγκαλου,  αλλά και η κατάσταση στην αγορά εργασίας πάει από το κακό στο χειρότερο. Η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού βρίσκεται “κολλημένη” στο 20%, το Υπ. Εργασίας εισάγει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενώ  στο “μέτωπο” της απασχόλησης, οι απολύσεις κατέγραψαν τον Ιανουάριο ρεκόρ στα τελευταία 16 χρόνια.

Η μία άκαρπη συνάντηση μετά την άλλη

Χθες κατά τη συνάντηση μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Υπ. Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και των ανωτάτων κλιμακίων παρατηρήθηκε για άλλη μία φορά “διάσταση απόψεων” -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξερχόμενο  από τη συνάντηση αυτή- για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. “Μπροστάρης” στις απαιτήσεις ήταν το ΔΝΤ, ενώ η Κομισιόν απέφυγε να τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Προχθές, διαπιστώθηκε ξανά διάσταση απόψεων όχι μόνο για τις ποιες περικοπές –και πότε – πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό , αλλά και στο ποιο είναι το… πραγματικό ύψος της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης σήμερα.

Κάτω από το  20% η εισπραξιμότητα του χαρατσιού

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση  “διαπραγματεύεται” το ύψος της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης, το ύψος των τρεχόντων εσόδων από το νέο ασφαλιστικό χαράτσι εις βάρος των επαγγελματιών και των αγροτών φαίνεται να παραμένει εκτός στόχων.

Σύμφωνα με τις  τελευταίες πληροφορίες, από τους 1.194.00 επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι έλαβαν σχετικά ειδοποιητήρια από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, μόλις οι 323.600 (δηλαδή το 30% του συνόλου) κατέβαλαν κάποιο ποσό, ολόκληρο ή “έναντι”.  Δεδομένου ότι περίπου 100.000 -150.000 επαγγελματίες δεν έχουν λάβει το ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ, η εισπραξιμότητα του χαρατσιού εκτιμάται ότι βρίσκεται μετά βίας στο 20% έναντι 40% -50% που ήταν η εισπραξιμότητα των εισφορών με βάση το σύστημα που ίσχυε μέχρι 31/12/2016.

Υπενθυμίζεται πως η διορία για την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού λήγει σε έντεκα μέρες από σήμερα και συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου, οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη μηνιαία δόση.

Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε συνταξιοδοτικό – εργασιακό

Υπό αυτούς τους όρους, φαίνεται μάλλον δύσκολο για την κυβέρνηση να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις, αρχής γενομένης από το 2019, χωρίς να αποκλείεται η αφετηρία τους να είναι ακόμα και το 2018.  “Όχημα” για αυτές τις περικοπές πρέπει να είναι, σύμφωνα με τις θέσεις των δανειστών, η κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” η οποία θα προκύψει για τις μισές κύριες συντάξεις φέτος, μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Απέναντι στην άμεση κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς”, η κυβερνητική πλευρά εξετάζει το πολυετές “πάγωμα” των ονομαστικών αυξήσεων στις συντάξεις αρχής γενομένης από την 1.1.2018 και στη χειρότερη περίπτωση τη σταδιακή κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς”.

Αγεφύρωτες εξακολουθούν να είναι και οι διαφορές σε σχέση με τις ανατροπές που πρέπει να γίνουν στο εργασιακό.

Οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το κράτος, την αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% και στη διατήρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειργησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Αντίθετα η κυβέρνηση φέρεται σχετικά δεκτική στην κατάργηση της προέγκρισης των απολύσεων, αντιστέκεται στην αύξηση του ορίου τους, ενώ επιμένει στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ: capital.gr