in , ,

Αντίδραση τουριστικών παραγόντων των Χανίων στη φιλοξενία προσφύγων

Έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού διαπιστώνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στα Χανιά, αντιδρώντας στην «όποια πρόχειρη λύση φιλοξενίας» προσφύγων, χωρίς να έχουν προηγηθεί συνομιλίες των αρμοδίων με την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματικούς φορείς, ώστε να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Αντώνης Γελασάκης στο ΑΠΕ «όσο δεν υπάρχει σχέδιο και κοινή γραμμή με όλους που εμπλέκονται στον τουρισμό, αλλά και στην επιχειρηματική ζωή του νομού, θα υπάρχει ένα μεγάλο “όχι” στο ζήτημα του να έρθουν πρόσφυγες στον νομό. Διαφωνούμε κάθετα, εφ’ όσον δεν υπάρχει σωστό σχέδιο οργανωμένο. Εμείς είμαστε σε κοινή γραμμή με τους φορείς όλους, όπως το επιμελητήριο, την ένωση ξενοδόχων, τον εμπορικό σύλλογο».
Πρόσθεσε επίσης ότι «εφ’ όσον αποφασισθεί, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας να έρθουν, θα εξετασθεί από κοινού και πάλι η όποια αντίδραση και η στάση μας. Δεν επιθυμούμε να κινηθούν οι αρμόδιοι με ορίζοντα το άγνωστο και την έλλειψη γνώσης των συνεπειών, όπως δεν δεχόμαστε την πιθανότητα – το σχέδιο για εγκατάσταση 500 προσφύγων στα Χανιά και 2.000 συνολικά στην Κρήτη, ώστε να μετατραπεί σε σχέδιο μεταφοράς ενός ανεξέλεγκτου αριθμού προσφύγων».
Ο κ. Γελασάκης τόνισε πως όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων είναι επηρεασμένοι από όσα βίωσαν οι κάτοικοι σε περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου της Κω και άλλων νησιών. «Ζητάμε το λογικό, να προστατευθεί το κύριο προϊόν μας που είναι ο τουρισμός, αλλά και η τοπική οικονομία να μη δεχτεί ανεξέλεγκτους κλυδωνισμούς», ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.
Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης αναφέρεται πως «η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και η διαμόρφωση συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στις ημέρες μας. Αφορούν και τα δύο άλλωστε τόσο την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία όσο και τη διασφάλιση, της συνδεόμενης με την κοινωνική ειρήνη, εύρυθμης πορείας της πολύπαθης εθνικής μας οικονομίας. Η περιοχή μας είναι άλλωστε κομβική για την εθνική οικονομία, αποτελεί τη ″ναυαρχίδα″ του Ελληνικού τουρισμού και άρα βασικό ″πνεύμονα″ τόνωσης της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και συνεπώς της ίδιας της αναπτυξιακής πορείας του τόπου».
Για το λόγο αυτό, ζητούν την κατάθεση αναλυτικού σχεδίου για τη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων και μεταναστών, που θα καταγράφει αναλυτικά δεσμεύσεις για την ασφάλεια, υγιεινή, αλλά και ομαλή λειτουργία των χώρων υποδοχής.