in , ,

Αναστασάκης ζητά ενίσχυση της αστυνομίας

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ζητά την ενίσχυση της Αστυνομικής Δύναμης στο Λασίθι.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας ενόψει των καθιερωμένων μεταθέσεων αστυνομικών υπαλλήλων προκειμένου να σας ενημερώσω για την αναγκαιότητα να υπάρξουν προσθήκες στην Αστυνομική δύναμη του Λασιθίου, προκειμένου να καταφέρει να λειτουργεί αποδοτικά και επαρκώς για τις πολλαπλές ανάγκες αστυνόμευσης που υπάρχουν στο νομό.

Θέλω να γνωρίζετε ότι ως Δήμος Ιεράπετρας αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται σε δύσκολες συνθήκες καθώς και το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε τοπικό επίπεδο δε, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες σας και μάλιστα προσπαθούμε πρώτοι σε επίπεδο Κρήτης να συνδράμουμε σε θέματα που άπτονται και της δικής μας συνεργασίας, γεγονός που έχει αποδειχθεί και κατά τις σχετικές συσκέψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στο Δήμο.

Παρά ταύτα όμως, είναι ξεκάθαρο, πως το σημαντικό πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη στελεχών σε όλο το νομό αλλά και στην υποδιεύθυνση Ιεράπετρας. Με τα παραπάνω δεδομένα η αστυνομική δύναμη που υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή υπολείπεται σημαντικά όχι μόνο της οργανικής δύναμης, αλλά και της αναγκαίας για μια ολοκληρωμένη αστυνόμευση. Αν δε προσθέσουμε και την επικείμενη συνταξιοδότηση ορισμένων στελεχών, γίνεται προφανές πως η Υποδιεύθυνση Ιεράπετρας, στερείται της κρίσιμης στελέχωσης που απαιτείται για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα αστυνόμευσης της περιοχής.

Είναι γνωστό πως ο Δήμος Ιεράπετρας είναι τέταρτος σε πληθυσμό στην Κρήτη και παρουσιάζει σημαντικές ανάγκες αστυνόμευσης. Λόγω της οικονομικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, διαβιούν στην περιοχή – νομίμως και παρανόμως – περίπου 10.000 αλλοδαποί από την Ανατολική Ευρώπη, το Πακιστάν, την Κίνα και τις Αφρικανικές χώρες. Επίσης το γεγονός ότι η νότια Κρήτη δεν έχει συνολικά την αστυνόμευση που έχουν τα αστικά κέντρα στη βόρεια πλευρά, καθιστά την περιοχή κέντρο εύκολης «διέλευσης» και παρουσίας παράνομων δραστηριοτήτων.

Η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι πρόβλημα υπαρκτό και δεδομένο και ενισχύεται από την έλλειψη αστυνομικής δύναμης. Η απουσία κλιμακίου ΤΑΕ στην περιοχή επιδεινώνει την κατάσταση και την έλλειψη ελέγχου ακραίων και παραβατικών συμπεριφορών.
Πιστεύω πως μπορείτε να επαληθεύσετε την κατάσταση και από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες σας.

Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω να στελεχώσετε τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου και κατ’ επέκταση και της περιοχής μας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν.

Η Ιεράπετρα θα πρέπει να έχει την αναγκαία αστυνομική δύναμη για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών αστυνόμευσης της περιοχής που λόγω πληθυσμιακών, γεωγραφικών και άλλων ειδικών συνθηκών, είναι αυξημένες.

Τέλος, επιτρέψουμε, ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζεται για την αναβάθμιση και την μεταρρύθμιση της ΕΛ.ΑΣ να επισημάνω πως μας βρίσκει σύμφωνους, ως τοπική αρχή και κοινωνία, η πρόταση που έχουν καταθέσει οι Ενώσεις Αστυνομικών της Κρήτης και η οποία θα θέλαμε να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό σας και να προωθηθεί η υλοποίησή της.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και αναμένω την ανταπόκρισή σας.