in , , ,

Αλλάζει ο τρόπος…η δύναμη στον πολίτη.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ήταν από τα πρώτα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, πριν μερικούς μήνες, που είχε ασχοληθεί με τις αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες που θα υπάρξουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όταν μάλιστα ακόμα και άνθρωποι που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς της με δηλώσεις έλεγαν πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.
Επιβεβαιωνόμαστε από την στιγμή που νεότερη πληροφόρηση μας, επισημαίνει αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι θα αλλάξει άρδην ο τρόπος των εκλογών της αυτοδιοίκησης στην αμέσως επόμενη διαδικασία. στην αυτοδιοίκηση.

Οι αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την εκλογική διαδικασία στον Ά και Β´ βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές και διαμορφώνουν ένα νέο εντελώς για τα δικά μας, σαν χώρα τοπίο. Για πρώτη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, με απλή αναλογική, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να περάσει στα χέρια των πολιτών και όχι των κομμάτων και των συνδυασμών ή και σε πολλές περιπτώσεις των καλοστημένων τοπικών μηχανισμών.

Το ίδιο θα ισχύσει και για την εκλογή περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων. Όλοι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή ενώ οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ περιφερειάρχες θα κατεβάσουν πλήρη συνδυασμό, οι οποίοι συνδυασμοί θα δημοσιεύονται στις εφημερίδες και το διαδίκτυο ενώ θα αναρτώνται και σε εμφανή σημεία του δήμου.

Θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια στα οποία θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες και όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αντίστοιχα.

Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική, από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώσουν ποσοστό 42% των ψήφων. Σε αντίθετη περίπτωση διεξάγεται νέος εκλογικός γύρος την επόμενη Κυριακή. Ο νικητής της δεύτερης Κυριακής θα παίρνει ως μπόνους τις αδιάθετες έδρες από την πρώτη Κυριακή. Η διάταξη αυτή θα διασφαλίζει ότι ο εκλεγείς Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ωστόσο όμως ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει όποιον κρίνει ικανό για Δήμαρχο με σταυρό προτίμησης καθώς και τους καταλληλότερος συμβούλους ανεξαρτήτου συνδυασμού και βέβαια πολιτικής και κομματικής απόχρωσης.

Οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέγουν δηλαδή πρόσωπα και ικανότητες των συγκεκριμένων αυτών προσώπων όπου και αν ανήκουν.

Το 5% καθορίζεται ως όριο για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο του επικεφαλής ενός δημοτικού συνδυασμού. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δυνατότητα ευρύτερων συνεργασιών. Αλλάζει ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων λόγω απογραφής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίζεται με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής.

Αλλαγές που θέλουν τρόπο για να περάσουν στις συνειδήσεις μας από την μία, που όμως ξεκαθαρίζουν αρκετά το περιβάλλον από την ύπαρξη κομματικών αποχρώσεων από την άλλη όσο και αν στις μικρές κοινωνίες όπως οι δικές μας όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το πολιτικό φρόνιμα του άλλου.

Αν όλα τελικά ισχύσουν σύμφωνα με τα παραπάνω σχέδιο, που δεν είναι καθόλου αδύνατο έτσι να συμβεί θα δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουμε πρόσωπα ικανά ακόμα και αν προέρχονται από άλλους συνδυασμούς υποψηφίων Δημάρχων ή Περιφερειαρχών.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ