in , , , ,

Ζερβός: ..η κοινωνία είναι εδώ.

Στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, φιλοξενούνται από χθες οι 113 μετανάστες ( 49 άνδρες, 31 γυναίκες και 33 παιδιά), που εγκαταλήφθηκαν χθες  στην παραλία του Αγίου Ανδρέα στο Κουδουμάλο, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση συλλογικών φορέων δήμου, εθελοντών και πολιτών για την φιλοξενία τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αγίου Νικολάου  κ. Αντώνη Ζερβού, ο δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί  και ν΄ αναζητήσει ασφαλή χώρο, προκειμένου να περιθάλψει τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους!
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο δήμο, με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, εξετάστηκε καταρχήν η δυνατότητα χρησιμοποίησης σχολείων του Επάνω Μεραμπέλλου, τα οποία λόγω εγκατάλειψης και μεγέθους δεν αποτελούσαν την ενδεδειγμένη λύση.
Αναζητήθηκαν επιπλέον πιθανοί χώροι, μεταξύ άλλων το κλειστό Γυμναστήριο Πάλης Αγίου Νικολαόυ , τα κλειστά γυμναστήρια Νεάπολης- Αγίου Νικολάου, τα γήπεδα μπάσκετ, ενώ σε συννενόηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ Γεράσιμο εξετάστηκε η λύση φιλοξενίας των μεταναστών στην Μονή Αρετίου- χώρος όπου αποκλείστηκε μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου κ. Νίκος Χρυσάκης- για λόγους ασφαλείας, αλλά και δυσκολίας διαμόρφωσης όλων εκείνων των συνθηκών που απαιτούντο για την περίσταση.
Ο χώρος του κλειστού γυμναστηρίου  πάλης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός, αξιολογήθηκε ως ελλιπής για την φιλοξενία δεκάδων ανθρώπων και κατά συνέπεια ο Δήμος,  αναζήτησε  λύση σ΄ ένα από τα δυό κλειστά γυμναστήρια του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Εν τέλει επιλέγει –όπως ήδη έχει γίνει γνωστό- το κλειστό της Νεάπολης, δομή που βρίσκεται στο όριο του σχεδίου πόλης, σε αντίθεση μ΄ αυτό του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στον κεντρικό ιστό της πόλης, δεδομένου ότι λόγω των ανεξάρτητων εισόδων-εξόδων, διασφαλίζεται κατά τον καλύτερο τρόπο η αυστηρή αστυνόμευση για το χρονικό διάστημα των 4-5 ημερών που θα απαιτηθεί για την φιλοξενία των μεταναστών.
Ήδη ο Δήμος Αγίου Νικολάου σε επικοινωνία που είχε με τους ξενοδόχους της περιοχής,  εξασφάλισε την σίτιση των μεταναστών, ενώ τόσο η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, όπως έγινε γνωστό από τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεράσιμο, εξεδήλωσε την πρόθεση αλλά και την διάθεση να συνδράμει για την αντιμετώπιση  των όποιων ζητημάτων ανακύψουν. Επίσης τα Σ/Μ της ευρύτερης περιοχής προσεφέρθηκαν να παρέχουν είδη υγεινής αλλά και τρόφιμα προκειμένου να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες .
Γρ. Τύπου