in , , , , , ,

Έντονη ανησυχία και στο Βραχάσι για την πρόταση κατάργησης του Α.Τ Νεάπολης.

Έντονη ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία προκαλεί η επικείμενη αναδιάταξη των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία επιχειρείται η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης και η συγχώνευση του με το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό ο οποίος προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και στους κόλπους συνδικαλιστικών Ενώσεων της ΕΛ.ΑΣ. που κάνουν λόγο για έναν σχεδιασμό που κινείται σε λάθος κατεύθυνση, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα αποδώσει καρπούς όταν κινείται στη λογική της συγχώνευσης Αστυνομικών υπηρεσιών για εξοικονόμηση χρημάτων και προσωπικού.
Ως εκπρόσωπος της δημοτικής ενότητας Βραχασίου εκφράζω την κάθετη αντίθεση μου για την σχεδιαζόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης, το οποίο παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, καταβάλλει τα μέγιστα και στο μέτρο του εφικτού για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Πέρα από την αστυνόμευση του πάνω Μεραμβέλλο, αστυνομικοί καλούνται να ανταποκριθούν στα αυξημένα τους καθήκοντα τόσο στις μεταγωγές από τις φυλακές όσο και στη γενικότερη λειτουργία των δικαστηρίων.
Επιπλέον, το κράτος δεν θα εξοικονομήσει χρήματα από την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης καθώς αυτό στεγάζεται σε κτήριο του Δημοσίου. Άρα, για ποιες «περικοπές» μιλάνε στο …όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων;;
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το καταστροφικό αυτό ενδεχόμενο για τον τόπο μας , την ώρα μάλιστα που παρατηρείται έξαρση της μικροεγκληματικότητας και λόγω της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Τι έχουν να πουν οι αρμόδιοι στους 2.600 κατοίκους το χειμώνα;; Ότι θα οδηγηθούν στην …ανασφάλεια λόγω της ανύπαρκτης αστυνόμευσης;
Τι έχουν να πουν οι αρμόδιοι στους χιλιάδες τουρίστες που επιλέγουν τουριστικά θέρετρα της ευρύτερης περιοχής για τις διακοπές τους;;; Ότι θα βλέπουν με τα …κιάλια τους Αστυνομικούς;;;
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας δεν οφείλεται μόνο στα γραφικά μας τοπία, τις μαγευτικές και καθαρές παραλίες, τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, στη φιλοξενία των Κρητικών και στην καταπληκτική μας γαστρονομία. Σημαντικό ρόλο στη προσέλκυση τουριστών και ιδιαίτερα ποιοτικού τουρισμού παίζει και η παροχή ασφάλειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και που πιθανόν να μην αξιολογήθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε από τους αρμόδιους.
Όταν λοιπόν πληροφορηθούν οι τουρίστες ότι θα καταργηθεί αστυνομικό τμήμα το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τουριστικές περιοχές, τότε η τουριστική κίνηση θα κάνει …«βουτιά», με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία και ανάπτυξη.
Το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα αν συνεκτιμήσουμε και τα όσα σημειώνουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. περί αστυνόμευσης διπλάσιου τομέα πλέον από το Α.Τ. Αγίου Νικολάου και από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, οι οποίες ουσιαστικά δεν ενισχύονται με προσωπικό.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το νέο Κατάστημα Κράτησης στη Νεάπολη, χωρητικότητας 450 ατόμων, γεγονός που σημαίνει ότι η αστυνομική δύναμη του Αγίου Νικολάου να μην επαρκεί για να καλύπτει και τις ανάγκες μεταγωγών του Κ.Κ. Νεάπολης.
Καλό λοιπόν είναι το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσει το σχέδιο οργανωτικού ανασχεδιασμού των Αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης και να πράξει ανάλογα, συνεκτιμώντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους, που βάζουν φραγμό όχι μόνο στην ασφάλεια των κατοίκων αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Γιώργος Φθενάκης
Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου