in

Ένας κόσμος … μια αγκαλιά! [PICS]

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.
Στην πόλη μας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην οδό Κοντογιάννη 13 τα εγκαίνια της έκθεσης ατόμων με αναπηρίες των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης κ. Καναβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ.Κλώντζας , ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ζερβός, η Αντιδήμαρχος κ. Κρανιαδάκη και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο κινηματοθέατρο REX με χαιρετισμούς για τη σημασία της συγκεκριμένης ημέρας. Στη συνέχεια έγινε σύντομη αναφορά στο έργο του Τοπικού Τμήματος Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ακολούθησε βιωματική παρουσίαση της έννοιας της ενσυναίσθησης από εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, μετά όλοι παρακολούθησαν με ενδοιαφέρον ένα video της Ένωσης Γονέων και Φίλων Α.με.Α επαρχίας Μεραμπέλλου για την προσβασιμότητα στην πόλη μας και τέλος από τον Οργανισμό Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Νικολάου έγινε παρουσίαση για τους συντελεστές και το έργο του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Τα άτομα των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων κρατώντας ένα τριαντάφυλλο στο χέρι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και διασκέδασαν με το μάγο <> καθώς και με τους Μάρκο – Μαρουλίτα (joggling show).
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδι από έναν ένοικο του Ξενώνα “Αγάπη”.
Το Τμήμα Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μοίρασε τα κόκκινα τριαντάφυλλα στα άτομα των εργαστηρίων του Θεραπευτηρίου θέλοντας να τους τιμήσει για την δύναμη που κρύβουν μέσα τους και την αγάπη τους για τη ζωή.
Άννα Μετζογιαννάκη Τώρτζη.