in ,

Ο Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Λασιθίου μιλάει για το αύριο των εργαζόμενων στον τουρισμό

Ο Μιχάλης Γαρεφαλάκης

Η κρίση αυτή όσα χρόνια θυμάμαι είναι η μεγαλύτερη που βιώνει ο τομέας του τουρισμού. Υπήρξαν και άλλες δύσκολες στιγμές άλλα η ανασφάλεια που νιώθουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό και οι συνθήκες στην μετά εποχής κορωνοϊόυ που θα ακολουθήσουν μας τρομάζουν όλους.

Πρόεδρε πως θα είναι η επόμενη μέρα για τουρισμό;

Οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στα ξενοδοχεία αυτή την σεζόν μας τρομάζουν ολους. Τα προαπαιτούμενα που ζητάει η κυβέρνηση για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και αυτός που θα είναι στην πρώτη γραμμή για να τα εφαρμόσει θα είναι ο εργαζόμενος. Αυτός είναι που θα θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και κατ’ επέκταση της οικογενείας του από τη μια. Από την άλλη πάλι αν δεν ανοίξουν τα ξενοδοχεία να εργαστεί θα πλανάται ο φόβος της πεινάς πάνω από το κεφάλι του..είναι κάτι που δεν το έχω ξανά νιώσει από το 2001 που είμαι πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων νόμου Λασιθίου.

Θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Δεν ξέρουμε ποσά και ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν στο Λασίθι και τι κρατήσεις θα υπάρχουν, άλλα τα πρώτα ακούσματα που έχουμε, μιλάνε για άνοιγμα του 30 – 50% των ξενοδοχείων του νομού μας. Τι ποσοστό εργαζόμενων θα πάρουν; Κανείς δεν ξέρει ακόμα. Εμείς σαν σωματεία Κρήτης και Ρόδου εργαζόμαστε στο να συνεχιστεί το ταμείο ανεργίας σε όσους εργαζόμενους δεν θα προσληφθούν.

Τι ενέργειες θα κάνει ο σύνδεσμος για όσους δεν εργαστούν φέτος;

Ο υπουργός κ.Θεοχαρης είπε σε συνέντευξη του ότι με τα ένσημα δεν θα έχουμε πρόβλημα και θα αναλάβει η κυβέρνηση στο να μπουν όλοι στο ταμείο ανεργίας και να καλύψει και στην ασφάλεια τους . Αυτοί που θα προσληφθούν θα πληρώνονται 50 – 50 από το κράτος και τον εργοδότη. Εμείς επικροτούμε και ζητάμε από το κράτος να επιδοτήσει την εργασία στα ξενοδοχεία ώστε κανείς να μην μείνει άνεργος έστω και την μικρή σεζόν που θα έχουμε φέτος (αν έχουμε) και όσοι μείνουν άνεργοι να καταφέρουμε να μπουν στην ρύθμιση ούτως ώστε να παίρνουν και αυτοί τα 800 ευρώ.

Ο υπουργός είπε και για «Τουρισμό εκ των έσω»

«Να μιλάμε για κοινωνικό τουρισμό η τουρισμό εκ των έσωείναι ουτοπικό». Τι θα καλύψει; Είναι σταγόνα στον ωκεανό. O υπουργός είπε ότι θα επιδοτηθεί ο κοινωνικός τουρισμός άλλα αυτά είναι αστεία πράγματα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας.

Έχει ανανεωθεί η τοπική σύμβαση εργασίας;

Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας πήρε παράταση έως 30 Ιουνίου 2020 και από κει και πέρα εμείς θα κάνουμε προσπάθεια να συνεχιστεί και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες προς διευθέτηση του σημαντικού αυτού ζητήματος για όλους μας. Ειδικά η τοπική σύμβαση Λασιθίου, που είναι η μοναδική που έχει επιπλέον επιδόματα και δικαίωμα στην δωρεάν μεταφορά του προσωπικού είναι σημαντικό να την ανανεώσουμε, για να μη χάσει ο εργαζόμενος στον τουρισμό αυτά που είχε κατακτήσει με κόπο τόσα χρόνια.

Ο κόσμος ανησυχεί για το αύριο και από την μια θέλει να δουλέψει..και από την άλλη φοβάται. Δέχομαι πολλά τηλέφωνα από τον κόσμο που αγωνία και ίσως να είναι η πρώτη φορά που δεν ξέρω τι να του απαντήσω. Όλος ο κόσμος περιμένει μια απάντηση και δεν ξέρεις τι να του πεις, ούτε εμείς, ούτε οι ξενοδόχοι.

Είμαστε όλοι σε αναμονή των εξελίξεων και εμείς και οι ξενοδόχοι, κανείς δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αφού πότε άλλοτε δεν είχε χρειαστεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιο αντίπαλο.