in ,

Τι ζήτησε ο Αντώνης Ζερβός απο τον Αλέξη Τσίπρα

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης με παραγωγικούς φορείς του νομού Λασιθίου στο ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου  έθεσε στον πρωθυπουργό τις προτεραιότητες για τα ανατπυξιακά έργα του δήμου, ζητώντας την συνδρομή του, για την αντιμετώπιση και επίλυση σειράς ζητημάτων που σχετίζονται με αυτά.

 

Αναφερόμενος αρχικά στα θέματα που ταλανίζουν τον “ευαίσθητο” χώρο της υγείας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην τραγική υποστελέχωση του ΓΝΝΑΝ σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, ενώ για την αντιμετώπιση τους, όπως υποστήριξε, απαιτείται πλήρης στελέχωση με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, αλλά και η αλλαγή στην χρονική διάρκεια συμβάσεων των επικουρικών γιατρών (από ένα σε τρία χρόνια).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην ανέγερση του Κέντρου Αποκατάστασης στην Νεάπολη που καθυστερεί χωρίς προφανή λόγο τα τελευταία χρόνια.

Είναι κρίμα ανέφερε χαρακτηριστικά, να υπάρχει ήδη κεφάλαιο ύψους 5 εκ ευρώ από το “Σωματείο Φίλων Παιδιού Κρήτης” και να παραμένει αδρανές.

Σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό Λασιθίου, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποκατσταθεί η σε βάρος διαχείριση του ζητήματος αυτού, υποστήριξε ότι μέχρι να υπάρξει ένα σχέδιο ανακατανομής των σχολών στην Κρήτη, ενώ επανέλαβε ότι ο Δήμος, ζητά επιτακτικά την λειτουργία τμημάτων στον Νομό Λασιθίου, όπου θα έπρεπε-όπως ανέφερε- να έχει έδρα και να λειτουργεί το ΑΤΕΙ Κρήτης, αφού οι άλλοι τρείς νομοί έχουν πανεπιστημιακές ή πολυτεχνικές σχολές.

Αναφορικά με την ΑΣΤΕΚ, υπενθύμισε τα υπαρκτά ζητήματα σε διοικητικό και στελεχιακό δυναμικό, ζητώντας να εξεταστεί η βελτίωση των σπουδών με διδακτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου καθώς και η δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος.

Για την σχολή αυτή -έκανε γνωστό- ο Δήμος Αγ. Νικολάου, έχει διαθέσει ήδη σοβαρά ποσά (η σχολή στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου και ο αρχικός εξοπλισμός καλύφθηκε συνολικά από τον Δήμο) ενώ υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο campus της περιοχής Λακωνίων για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που δεν θα κοστίσουν περισσότερο από την μετασκευή παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων ξενοδοχείων για να γίνουν χώροι εκπαίδευσης.

Για τις ανάγκες χώρων  για την ΑΣΤΕΚ ο δήμος- σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου- ζητά την παραχώρηση ενός κτιρίου ( πρώην ΕΟΜΜΕΧ ) προκειμένου να το ανακαινίσει και να το διαθέσει στην σχολή.

Επίσης, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της παραχώρησης του κτιρίου (πρώην) Ειρηνοδικείου, για την ανέγερση του οποίου, ο δήμος όπως  τόνισε έχει παραχωρήσει ήδη από το 1959 μέρος του οικοπέδου, ενώ έχει καταθέσει σχετική μελέτη για το κόστος συντήρησης του.

 

Αναφερόμενος στο Φράγμα του Αποσελέμη,  έκανε λόγο για την ανυπαρξία δικτύων από την δεξαμενή στις διάφορες περιοχές του Δήμου, γεγονός που έχει  ως αποτέλεσμα την μη μη επαρκή απορρόφηση των ποσοστήτων που χρειάζεται η ευρύτερη περιοχή καθώς και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται  λόγω λειτουργίας των γεωτρήσεων με σοβαρή επιβάρυνση και του υδροφόρου ορίζοντα.

 

Για τον ΒΟΑΚ, τόνισε ότι η χρηματοδότηση του έργου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι η μόνη λύση για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο και βασικό έργο ζωής για τη Κρήτη που τόσα χρόνια “σέρνεται “, ενώ ζήτησε την άμεση υλοποίηση της πρότασης αυτής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να αρθεί η απαγορευτική διάταξη των (3 ν.μ) από τις ενάλιες αρχαιότητες  που θα επιτρέψει την κατασκευή καταδυτικού πάρκου στην περιοχή, δεδομένου ότι ο δήμος έχει πλήρη φάκελο για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών  του αεροδρομίου “Ν. Καζαντάκης” και στην ταυτόχρονη επίσπευση της υλοποίησης του αεροδρομίου Καστελίου μέσω ΣΔΙΤ, πρόταση που αποτελεί, όπως υποστήριξε  την καλύτερη δυνατή λύση στις σημερινές συνθήκες.