in , , , , ,

Ντροπή Σας.

 

Ο τόπος έχει γεμίσει από Παράγοντες κάθε λογής. (Τα καλά της αποκέντρωσης). Υπάρχουν κάποιοι που δεν κοιμούνται ψάχνοντας τη λεπτομέρεια, θεωρώντας τα πάντα σημαντικά. Αρκετοί πληρώνονται για να λένε συνήθως μεγαλοστομίες ή τα εκ των προτέρων γνωστά τοις πάσι, δίδοντας προτεραιότητες κατά τα συμφέροντα τών ιδίων και των φίλων τους.

Οι άμισθοι  συνήθως…. προσβλέπουν σε θέση έμμισθου, εν καιρώ.

Αυτά ισχύουν και στον νευραλγικό Τομέα του Τουρισμού (Μόνη ελπίδα μας).

Πλειάδα Τουριστικών Αρμοδίων πάσης στάθμης μας έπνιξαν όλο το καλοκαίρι με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαλέξεις, συστάσεις και παραινέσεις, διαγκωνιζόμενοι για ένα κοντινό πλάνο στην τηλεόραση ή μια φωτογραφία για την εφημερίδα με κάποιο μεγαλοπαράγοντα. Όλοι αυτοί τρέχουν (καλώς, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικώς) σε εκθέσεις, συναντήσεις , παραστάσεις στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό… για να προωθήσουν το Τουριστικό Προϊόν κλπ συναφή.

Ως εδώ καλά (γιατί έτσι το βρήκαν και έτσι θα το πάνε έως της συντελείας του αιώνος), αλλά δεν υπήρξε ΕΝΑΣ (1) από όσους πέρασαν από το τούνελ της Χερσονήσου να μην είδε τις βλακείες που κάποιοι κομπλεξικοί έχουν γράψει από την αρχή της σαιζόν, στην είσοδο του από Άγιο Νικόλαο προς Ηράκλειο;

Όλοι οι Παράγοντες του Κράτους, ιδιαίτερα του Τουρισμού, της Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού, του… του.. κλπ, αρχίζοντας από τον αγαπητό Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, τη ΔΕΣΕ, την Αστυνομία ΒΟΑΚ, τον τοπικό  Δήμαρχο, τα Τοπικά Συμβούλια, τους Τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους , τους Δασκάλους και τους Καθηγητές της περιοχής, τους σοβαρούς  Επιχειρηματίες του Τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων ημών των κατοίκων της περιοχής που περάσαμε όλο το Καλοκαίρι του 2016, και είδαμε, μια ή περισσότερες φορές, την έγγραφη άποψη των  ανάγωγων και επικίνδυνων ( 😉 ποδοσφαιρόφιλων νέων, κατάπιαμε αυτή τη θλιβερή , ανάρμοστη, επαίσχυντη, ανίερη και προσβλητική εικόνα; Που συνεχίζει να υπάρχει.

Προσωπικά, κάθε φορά που περνώ από εκεί, νοιώθω δυσφορία , κατ αρχήν γι αυτά τα καμάρια, που είναι παιδιά της εποχής μας, και της περιοχής μας, που νοιώθουν ικανοποίηση με το να γράψουν την γενική ταυτότητα τους ΄΄ ΣΗΤΕΙΑ 7΄΄, στην Εθνική Οδό απ όπου φέτος το καλοκαίρι πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι, και δυστυχώς τη Λασιθιώτικη και  την Ονομαστή Σητειακή Φιλοξενία και Λεβεντιά την αντικατέστησαν στο μυαλό τους (λίγη ώρα πριν μπουν στο αεροπλάνο ή το καράβι της επιστροφής) με την άποψη, πως αυτοί εδώ είναι … μοντέρνοι… και φαίνονται. Σαφώς και δεν υπάρχει περιθώριο για δικαιολογίες. Δεν υπάρχει δράμι χιούμορ.

Η επιγραφή * ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΒΑΖΕΛΕΣ-ΦΙΔΙΑ*

με βέλος προς την είσοδο του τούνελ, και υπογραφή ΣΗΤΕΙΑ 7 είναι η πιο πολυδιαβασμένη επιγραφή σε όλη την Κρήτη λόγω της θέσης που είναι γραμμένη, και της αυξημένης προσοχής των οδηγών και συνεπιβατών πριν μπούν στο τούνελ.

Δυσφορία νοιώθω επίσης όταν ακούω ή βλέπω τους Αρμόδιους και υπεύθυνους για την πολύμηνη παραμονή αυτής της αηδίας στην Εθνική Οδό.

Τώρα που άνοιξε το θέμα, ο ένας θα θεωρεί υπεύθυνο τον άλλο, (κάθε άλλον εκτός του εαυτού του), το ρεζίλι όμως στα μάτια Όλων αφορά όλους τους (και όλους μας ;).

Η ανοχή παραμονής της επιγραφής όλο το Καλοκαίρι σημαίνει αδιαφορία για τον Τουρισμό. Αδιαφορία για την Κρήτη, το Ηράκλειο και το Λασίθι. Υποτίμηση αξιών, αρχών, της προσπάθειας διατήρησης του ΕλληνοΧριστιανικού Πολιτισμού και Κουλτούρας.  Αδιαφορία γενικώς. Υποβάθμιση ή μη αξιολόγηση των συνεπειών.

Το κακό που έγινε δεν διορθώνεται. Καταγράφηκε στο μάτι και το μυαλό χιλιάδων επισκεπτών και κατοίκων. Οι μισοί τουλάχιστον θα θεωρούν υπεύθυνους τους … Αρμόδιους.

Αρκεί να μη συνεχιστεί. Άραγε πόσο θα διατηρηθεί αυτή η ασχήμια;

Η Θύρα ΣΗΤΕΙΑ 7 καμαρώνει απροσώπως για την αυθάδεια της. Δεν θα αλλάξει. Αν και οφείλει, Δεν θα το σβήσει. Από ανεύθυνα ανθρωπάκια μην περιμένει κανείς μετάνοια ή παραδοχή του λάθους τους. Και ας ζουν και οι ίδιοι από τον Τουρισμό. (Τρέφω άραγε αυταπάτες αν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν και φίλαθλοι της Θύρας ΣΗΤΕΙΑ 7 με αγωγή και ήθος που νοιάζονται για τη Σητεία, το Ποδόσφαιρό και τον Αθλητισμό;. Δεν είμαι καθόλου σεμνότυφος, αλλά αυτή η επιγραφή εξευτελίζει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του).

Αν το σβήσει κάποιος καλοπροαίρετος ιδιώτης, θα είναι ένα ακόμη καλοκάγαθο θύμα, τόσο των βανδάλων όσο και των ανεύθυνων Αρμοδίων.

Ούτε εγώ θα ενδώσω, αν και έφτασα σε αυτό το σημείο αρκετές φορές.

΄΄ Δεν είναι τα 10 ευρώ μπογιά, ένα πινέλο, και 5 λεπτά εργασίας.

Είναι η απαίτηση να λειτουργήσουν, επί τέλους, οι περί πολλών τυρβάζοντες μεγαλορρήμονες αλλά αδιάφοροι …  Αρμόδιοι, και οι ωφελούμενοι από τον Τουρισμό.΄΄

 

΄΄Ένας ευχαριστημένος επισκέπτης μιας περιοχής της στέλνει 3 νέους.

Ένας δυσαρεστημένος αποτρέπει 6 να την επισκεφτούν ΄΄.

 

Άγιος Νικόλαος 27-11-2016

Μιχάλης Σταυρακάκης