in , , , ,

Κωστής Δερμιτζάκης για αγρότες

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συνεχίζει την επίθεσή της στο εισόδημα αλλά και την ίδια την ύπαρξη των μικρών και μεσαίων αγροτών. Η εισαγωγή των βιβλίων εσόδων – εξόδων και η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ είναι το τελευταίο χτύπημα στη δυνατότητα των αγροτών να παράγουν.

            Έχει προηγηθεί
  • η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής με τα χαράτσια και τους έμμεσους φόρους,
  • η απουσία κάθε χρηματοδοτικής υποστήριξης με το ξεπούλημα της Αγροτικής,
  • η έλλειψη κάθε επιστημονικής υποστήριξης με τη διάλυση των οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών,
  • η φορολογική δήμευση με το νέο νόμο για τη φορολόγηση των χωραφιών και των ακινήτων.
            Η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται ενάντια σε όποιον ζει και παράγει στη χώρα επεκτείνεται και στους αγρότες διαλύοντας την πρωτογενή παραγωγή και παραδίδοντάς την στους νέους τσιφλικάδες.
Ο αγροτικός χώρος είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς μοχλούς ανάπτυξης, που μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του μικρομεσαίου παραγωγού, την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου.   Η αντίσταση του αγροτικού κόσμου γίνεται πια για λόγους επιβίωσης. Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία πρέπει να σταματήσουν την πολιτική των μνημονίων που καταστρέφει την Πατρίδα και τη μετατρέπει συστηματικά σε αποικία χρέους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μικρής ομάδας ντόπιων και ξένων τοκογλύφων.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη φορολογική πρόταση που αφορά τα υψηλά αγροτικά εισοδήματα με κλιμακούμενους συντελεστές που θα αποδίδουν φορολογική δικαιοσύνη. Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου που θα προσεγγίσει την αγροτική δραστηριότητα με συγκεκριμένες πολιτικές κατά κλάδο και περιφέρεια και θα τις εντάξει σε  ένα ευρύτερο όραμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. 
Κωστής Δερμιτζάκης
Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ