in , , , ,

Καλύτερη διαχείριση των απορριμάτων μας [PIC]

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, μετά από πρόσκληση του καθηγητή κ. Μανόλη Σησαμάκη, επισκέφτηκε το χώρο λειτουργίας κομποστοποιητή (χτισμένος από οικοδομικά υλικά και όχι πλαστικός) που για πρώτη φορά λειτουργεί σε σχολείο και ενημερώθηκε για το τρόπο λειτουργίας του.
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

7-11-1gym-compost-2
Το πρόγραμμα αυτό της ανακύκλωσης λειτουργεί στο 1ο Γυμνάσιο εδώ και αρκετό διάστημα προτρέποντας τους μαθητές να καλλιεργήσουν στάσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν προσωπική και συλλογική ευθύνη σε θέματα περιβάλλοντος.
Σημαντική ήταν η βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και πολλών εθελοντών στο να γίνει πραγματικότητα το όραμα του κ. Σησαμάκη.

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή προγραμμάτισαν μια εκδήλωση με την οποία θα κάνουν περισσότερο γνωστή τη περιβαλλοντική αυτή δράση και στην οποία θα τιμηθούν όλοι όσοι βοήθησαν για την υλοποίηση αυτής της ιδέας καθώς και οι μαθητές που συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα.

Άννα Μετζογιαννάκη-Τζώρτζη