in ,

Πρωτοποριακό, καινοτόμο, και μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα απο την Δ.Α.Ε.Α.Ν. και συνεργάτες για τη προστασία του περιβάλλοντος

Συμμετοχή στο 1st International Conference Design and Management of Port, Coastal and Offshore works

Περίληψη ομιλία του Μιχάλη Φαρσάρη πρώην προέδρου της ΔΑΕΝ στο Ευγενίδειο Ίδρυμα όπου παρουσίασε το πρωτοποριακό, καινοτόμο, μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη σύστημα διήθησης των υδάτων από το πλύσιμο των υφάλων των σκαφών όταν βγαίνουν στην ξηρά, που εγκαταστάθηκε από τη ΔΑΕΑΝ στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου  στα πλαίσια της αυστηρής πολιτικής προστασίας περιβάλλοντος που ακολουθήσαμε.

Τα υφαλοχρώματα, χρώματα και γενικά τα νερά από το πλύσιμο των σκαφών είναι επικίνδυνα απόβλητα και δεν επιτρέπεται η διάθεση τους στο ΧΥΤΑ ή στη θάλασσα.

 

Στελέχη της Μαρίνας Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Χημικών & Μικροβιολογικών Αναλύσεων της εταιρείας ΔΙΑΛΥΝΑΣ Α.Ε. συμμετείχαν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τον Σχεδιασμό και τη Διαχείριση Λιμένων, Παράκτιων και Υπεράκτιων Έργων.

Μεταξύ των παρουσιάσεων και ομιλιών που διήρκησαν από τις 8 έως και τις 11 Μαΐου, ήταν και η παρουσίαση με θέμα «Monitoring of an Integrated System for the treatment and disposal of wastewater from the cleaning processes of vessels in the marina of Agios Nikolaos, Crete, Greece».

Η παρουσίαση αφορούσε την ερευνητική μελέτη για την ποιοτική παρακολούθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων από τις διεργασίες καθαρισμού σκαφών στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου. Κατά την πλύση και την επισκευή των σκαφών, η επιμόλυνση των θαλάσσιων υδάτων με ποσότητες βαρέων μετάλλων και οργανικών ουσιών ήταν ένα πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Έχοντας κοινή γραμμή την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την Προστασία του Περιβάλλοντος η Διοίκηση της Μαρίνας Αγίου Νικολάου και η εταιρεία ΔΙΑΛΥΝΑΣ Α.Ε. συνεργάστηκαν για την βέλτιστη επίλυση του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα ποιοτικής παρακολούθησης του συστήματος επεξεργασίας λυμάτων που εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στη Μαρίνα Αγ. Νικολάου, παρουσιάστηκαν στο παραπάνω Διεθνές Συνέδριο. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εν λόγω μελέτη και αφορούσαν μια συγκεκριμένη περίοδο παρακολούθησης και λειτουργίας του συστήματος, δείχνουν σημαντική βελτίωση της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων, με απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος σε συστηματική βάση συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής της Μαρίνας Αγ. Νικολάου.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου στον σύνδεσμο http://www.dmpco.gr/images/dmpco_programme2019_web.pdf.