in , ,

Χ. Θεοχάρης: Συζητάμε με την βρετανική κυβέρνηση για διαβατήριο εμβολιασμού και επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών  για την ανεύρεση τρόπων επανέναρξης των ταξιδιών, εκφράζοντας παράλληλα τις ελπίδες του για ένα «ημι-κανονικό» Καλοκαίρι.

Όπως γράφουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι «τεχνικές συζητήσεις» έχουν ξεκινήσει, με τα διαβατήρια εμβολιασμού να θεωρείται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το πώς μπορεί να ξαναρχίσουν τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

“Σίγουρα ελπίζουμε ότι μέχρι το Καλοκαίρι, με το πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες από αυτή την άποψη, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από τώρα”, συμπλήρωσε.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο BBC Radio 4, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «προκαταρκτικές» συνομιλίες με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου για το πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου τα ταξίδια.

Περιέγραψε τις συνομιλίες ως «τεχνικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ ελπιδοφόρες και ότι μπορούμε να βρούμε κάποια λύση».

Ερωτηθείς για την εισαγωγή των διαβατηρίων εμβολιασμού, είπε: «Η λογική είναι ότι δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί. Αλλά επειδή αυτήν τη στιγμή υποχρεώνουμε πριν ταξιδέψει κάποιος να πρέπει να έχει αρνητικό αποτέλεσμα test, προφανώς αυτό είναι σπατάλη πόρων, εάν οι άνθρωποι εμβολιαστούν. Η ανάγκη για αυτόν τον έλεγχο θα μπορούσε να περιοριστεί από το πιστοποιητικό εμβολιασμού”.

Για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, μπορεί να μην χρειάζεται να κάνουν test, ξανά και ξανά, τόνισε.

Παράλληλα, απέρριψε τους φόβους ότι ακόμη και εμβολιασμένοι τουρίστες μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, υποδηλώνοντας ότι ο ίδιος κίνδυνος ισχύει για εκείνους που έχουν αρνητικό test.

Είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέπεται να ταξιδέψουν, και φυσικά, λίγα λεπτά ή λίγες μέρες μετά το test, μπορούν να μολυνθούν από κορονοϊό και να τον εξαπλώσουν. Επομένως, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα βήμα μπροστά, όχι ένα βήμα πίσω. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς στον τομέα της υγείας και να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας καθώς υπάρχουν εξελίξεις”.

Και η επίσημη ανακοίνωση

Πριν από λίγο εκδόθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, που έχει ως εξής:

“Στις συζητήσεις για την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη μεγάλης ακροαματικότητας ενημερωτική εκπομπή «Today», με τους δημοσιογράφους κ.κ. Nick Robinson και Martha Kearney, ο κ. Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο άνοιγμα του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την υιοθέτησή τους ειδικά για τους ταξιδιώτες ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά».

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης «η λογική είναι ότι, φυσικά, δε θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και τους ενδεχόμενους κινδύνους πλαστογράφησής τους, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από κυβερνήσεις, από κρατικές αρχές, όχι από διάφορα ανεξάρτητα εργαστήρια, άρα αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως τις συζητήσεις ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να πιστοποιούμε αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα. Για παράδειγμα, τα ελληνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία είναι ψηφιακά, έχουν τρία επίπεδα ασφάλειας και μπορούν να πιστοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές διαφόρων χωρών με τις οποίες συζητάμε για την καθιέρωσή τους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποδοχή Βρετανών τουριστών το καλοκαίρι του 2021, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως είναι αισιόδοξος και ότι «οι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου 4 εκατ. -σε μια ‘κανονική’ χρονιά. Σίγουρα, ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, με τα προγράμματα εμβολιασμού -και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που ηγούνται στο συγκεκριμένο τομέα- η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή. Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί, άρα ελπίζουμε ότι, τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και με τον περιορισμό της νόσου, φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα ‘ημι-κανονικό -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος- τουριστικό καλοκαίρι»”.

πηγη money-tourism.gr