Menu
in

Βαρύ το χτύπημα της πανδημίας στην απασχόληση στον τουρισμό

43 χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας στα ξενοδοχεία, ενώ από αυτές μόλις οι μισές, ήτοι 22 χιλιάδες, αναπληρώθηκαν τη χρονιά που πέρασε.

Ειδικότερα, από 133 χιλιάδες απασχολούμενους που μετρούσαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με πάνω από 18 δισ. έσοδα και 30 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, μειώθηκαν στις 90 χιλιάδες το 2020, για να φτάσουν στις 112 χιλιάδες το 2021.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση της συμμαχίας “Στηρίζω HORECA” για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, το 27% της απασχόλησης στα ξενοδοχεία ήταν σε αναστολή το 2020.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στις διανυκτερεύσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. 138,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν το 2021, φτάνοντας στο 60% των επιπέδων του 2019. Το 2020 οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών ήταν μόλις 64,2 εκατομμύρια από 236,5 εκατομμύρια το 2019. Η πτώση άγγιξε το 73%.

Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κύκλο εργασιών, με παρενέργειες μέχρι και το 2021.

Όσον αφορά στην κατανάλωση στα καταλύματα, τη χρονιά που πέρασε η κατανάλωση για υπηρεσίες καταλυμάτων έφτασε στα 3,8 δισ. το 2021, εκ των οποίων 1,9 δισ. ήταν η εγχώρια κατανάλωση και 1,8 δισ. η τουριστική δαπάνη. Το 2020 η δαπάνη για υπηρεσίες καταλυμάτων ήταν 1,72 δισ.

Οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA), όπως σημειώθηκε στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της συμμαχίας, αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021 – που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών – αυτοί συνεισφέρουν συλλογικά προστιθέμενη αξία 9,8 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε  1,181 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Ζητούν να επανέλθει ο ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ζήτησαν την επαναφορά- μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – όπως ίσχυε  μέχρι το έτος 2015 – ή άλλως εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 

Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.

Επίσης τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.

“Διανύουμε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα αυξάνεται κατακόρυφα λόγω των αλυσιδωτών επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με πρώτη και κύρια την εκτίναξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας COVID-19 που πλήττει από το 2020 τον παγκόσμιο τουρισμό.

Μπροστά μας έχουμε δύσκολες προκλήσεις και καθώς συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και γινόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες κάθε προσπάθειας που θα ενδυναμώσει τον κλάδο της φιλοξενίας, θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Ξενοδοχείου.

Η μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – αποτελεί ένα πάγιο αίτημα  του κλάδου της φιλοξενίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς” σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Leave a Reply

Exit mobile version