in

Το ΥΠΟΙΚ προωθεί μείωση προμηθειών POS για μικροποσά

Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες, τη VISA και τη Mastercard είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη μείωση των προμηθειών σε συναλλαγές με POS έως 10-12 ευρώ.

Απομένει μία ακόμη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους acquirers (οι οποίοι έχουν εξαγοράσει από τις τράπεζες τις δραστηριότητες των ηλεκτρονικών συναλλαγών) για να επιτευχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει περιορίζοντας της προμήθειες στα μικροποσά.  

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την υποχρεωτική χρήση POS σε λαϊκές αγορές ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Η διάθεση όλων των παικτών της αγοράς είναι ν’ ανταποκριθούν στις παραινέσεις και στην πίεση που ασκούμε. Αν χρειαστεί θα νομοθετήσουμε, σας διαβεβαιώ ότι η βούληση του υπουργού είναι τέτοια, ώστε να μην αφεθεί αυτό το ζήτημα στην τύχη του”.

Πάντως σύμφωνα με πηγές, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής αξίας, από το 0,20% στο 0,10%. Σημειώνεται ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS, με αποτέλεσμα η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Οι υψηλές προμήθειες που οδηγούν στον μηδενισμό των κερδών για συγκεκριμένες συναλλαγές έχουν  αναστατώσει τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές, καθώς και τους ιδιοκτήτες περιπτέρων. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα σε συναλλαγές με τσιγάρα όπου είναι ασύμφορο να τα πωλούν καθώς το κέρδος εξαφανίζεται. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιλυθεί το θέμα άμεσα και πριν την 1η Απριλίου που επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα διάθεσης και χρήσης POS στους τελευταίους 35 κλάδους της οικονομίας που μέχρι σήμερα ήταν εκτός. Υπενθυμίζεται ότι σε 20 ημέρες ημέρες ενεργοποιούνται τα POS  μεταξύ άλλων, σε ταξί, στις ασφάλειες ζωής, στις λαϊκές αγορές, σε μεσίτες και στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λ.π.  

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στους επαγγελματίες που δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή δεν εγκαταστήσουν POS, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου.

Οσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Επίσης, η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 1.000 ευρώ. Οσοι καθυστερήσουν δε, να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

capital.gr