in

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία βομβαρδίσει το Τσερνομπίλ

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, ο οποίος εξακολουθεί να περιέχει πυρηνικά απόβλητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη γύρω περιοχή. Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν βομβαρδιζόταν η περιοχή;

«Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του εργοστασίου χθες (25/2). «Πρόκειται για μια κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Στο Τσερνομπίλ λειτουργούν τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, τρεις από τους οποίους έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ο τέταρτος ήταν η πηγή της ιστορικής έκρηξης το 1986. Αυτός ο αντιδραστήρας προστατεύεται τώρα από μια ατσάλινη «σαρκοφάγο» από σκυρόδεμα και ένα νέο εξωτερικό κέλυφος 32.000 τόνων. Επιπλέον, τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα από τους άλλους αντιδραστήρες εξακολουθούν να αποθηκεύονται στον χώρο, μαζί με ραδιενεργά απόβλητα από μολυσμένο εξοπλισμό.

Παρόλο που ο αντιδραστήρας είναι καλυμμένος, η ραδιενέργεια έχει μολύνει ολόκληρη την περιοχή. Στην πραγματικότητα, δεκάδες ραδιενεργά στοιχεία εκτοξεύτηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια της τήξης, με μερικά από αυτά να θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα, συμπεριλαμβανομένων των ισοτόπων ιωδίου 131, στροντίου 90, καισίου 134 και καισίου 137. Τα ισότοπα στροντίου και καισίου έχουν αρκετά μεγάλο χρόνο ημιζωής ώστε να παραμένουν ακόμη στην περιοχή, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Live Science, ορισμένα δημόσια πρόσωπα έχουν εκφράσει φόβους ότι οποιοσδήποτε μελλοντικός βομβαρδισμός αυτών των περιοχών θα μπορούσε να εξαπλώσει το ραδιενεργό υλικό πολύ πέρα από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, ακόμη και σε γειτονικές χώρες.

Το πρωί της Πέμπτης (24/2), ο Άντον Χερασένκο, σύμβουλος και πρώην αναπληρωτής υπουργός στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, έγραψε στο Facebook: «Εάν ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων του πυροβολικού των κατακτητών καταστραφεί η εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, η ραδιενεργή σκόνη μπορεί να καλύψει τα εδάφη της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και των χωρών της ΕΕ».