in

Τα μέτρα στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μετά το Νοέμβριο αναμένονται πιθανές αποφάσεις για νέες παρεμβάσεις στήριξης των συνταξιούχων αλλά και των υπαλλήλων του Δημοσίου μέσω του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (την ίδια ώρα που από 1/1/2024 θα ισχύσουν οι μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,5% στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω νέο μισθολογίου αλλά και η αύξηση 3% -4% στις συντάξεις τους).

Υπενθυμίζεται πως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στο οποίο είναι ασφαλισμένοι κοντά στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 300.000 είναι εν ενεργεία και επιπλέον 300.000 είναι συνταξιούχοι (σ.σ. οι τελευταίοι εισπράττουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ κάθε τρίμηνο).

Εκείνο το οποίο προκρίνεται – εφόσον το επιτρέψουν τα διαθέσιμα κονδύλια του ΜΤΠΥ και ληφθεί σχετική απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας – είναι να δοθεί 12μηνη προεξόφληση μερίσματος και σε παλαιότερους συνταξιούχους (οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη πριν το τελευταίο εξάμηνο), αλλά και το ενδεχόμενο παροχής δανείων σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται από τις αρχές Μαΐου το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει δώσει τη δυνατότητα προεξόφλησης σε 12μηνη βάση σε όλους όσους βγαίνουν στη σύνταξη  αλλά και δυνατότητα 9μηνης προεξόφλησης σε όσους είχαν βγει στη σύνταξη το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως η  δυνατότητα της 12μηνης προεξόφλησης θα παραμείνει “ανοιχτή” για εκείνους που θα βγουν μελλοντικά στη σύνταξη, δηλαδή δεν πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο με μία ορισμένη προθεσμία.

Εκείνο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μπορούν να λάβουν 12μηνη προεξόφληση και όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν το τελευταίο 6μηνο. Δηλαδή εκείνο που ενδεχομένως θα εξετασθεί είναι να μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος βγήκε στη σύνταξη πχ το 2022 ή και νωρίτερα, να λάβει, εφόσον το χρειάζεται (πχ για λόγους υγείας) να λάβει “έναντι” τα μερίσματα των επόμενων έως και 12 μηνών.

Παράλληλα, εκείνο το οποίο πιθανόν να εξετασθεί είναι να μπορεί ένας εν ενεργεία υπάλληλος να λάβει “έναντι” πχ τρεις μισθούς  (κάτι που αντιστοιχεί σε ποσό ακόμα και 4.000 ευρώ) υπό τη μορφή δανείου, το οποίο θα μπορεί να εξοφλήσει τμηματικά στο μέλλον μέσω δόσεων (με τόκο 4%) – παρακρατήσεων στο μισθό τους. Ένα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως να αφορά καταρχάς συγκεκριμένες κατηγορίες εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων πχ εκπαιδευτικούς που διορίζονται στην επαρχία. 

capital.gr